400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin pelangi
1/2 cawan air sejuk
5 biji kentang
500g
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari dagging
Garam gula secukup rasa
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan.
(Kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti)
1. Potong dadu kentang dan daging yg direbus.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
3. Akhir sekali masukkan daging dan kerntang serta 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam.
4. Setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil.
2. Kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunakan tapak tangan dan isikan inti.
3. Kelim dan kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis.
4. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
tepung gandum 1/2 kgyis 1/2peket margerin 40 ggula 2 sudu besar- susu tepung 2 sudu besar.
telur 1 biji- air suam 250 g (boleh lebihkan jika mahu doh lebih lembut tapi agak sukar mengulinya)
- sedikit minyak dan tepung untuk melapik talam/lapangan
- sedikit garam (tidak perlu jika margerin telah sedia bergaram)
Cara-caranya: