KARIPAP FROZEN





RESEPI KARIPAP FROZEN
Kulit Karipap
Bahan-Bahan:
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin pelangi
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
Garam
Gula
Inti Kentang Daging
Bahan-Bahan:
5 biji kentang
500g daging (rebus dan dadukan)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari dagging
Garam gula secukup rasa
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar
Cara-Cara :
Kulit Karipap
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan.
(Kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti)
2. Panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
3. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh (Air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam)
Buat Inti Karipap
1. Potong dadu kentang dan daging yg direbus.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
3. Akhir sekali masukkan daging dan kerntang serta 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam.
4. Setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil.
2. Kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunakan tapak tangan dan isikan inti.
3. Kelim dan kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis.
4. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

  1. tepung gandum 1/2 kg
  2. yis 1/2 peket
  3. margerin  40 g
  4. gula 2 sudu besar
  5. susu tepung 2 sudu besar.
  6. telur 1 biji
  7. air suam  250 g (boleh lebihkan jika mahu doh lebih lembut tapi agak sukar mengulinya)
  8. sedikit minyak dan tepung untuk melapik talam/lapangan
  9. sedikit garam (tidak perlu jika margerin telah sedia bergaram)

Cara-caranya:
Langkah 1
Margerin dan tepung digaul sehingga rata.  Gunakan pisau plastik pemotong doh untuk menghancurkan margerin di celah-celah tepung.

Langkah 2
Buatkan lubang seperti kawah gunung berapi di tengah-tengah timbunan tepung bermargerin tadi. Masukkan telur, yis, gula dan susu di dalam kawah. Tuangkan air suam (lihat gambar)

Langkah 3
Perhatikan yis sudah berkembang biak. Anda akan dapat bau yis yang wangi sewaktu ini.
Mulakan menguli dengan mengaduk-adukkan bahagian tepung yang berhampiran kawah dahulu. Buat perlahan-lahan sehingga semua air terkena tepung.
Teruskan menguli. Anda akan dapati adunan anda akan melekit-lekit. Jangan risau, ini adalah biasa. Jika doh keras sedikit, kerja menguli lebih mudah tetapi donat anda akan kurang mengembang (kerana kurang air)

Langkah 4
Uli lagi sehingga doh terasa agak liat. Langkah kali ini sangat pentingCuba tampar doh anda dengan tangan anda. Jika anda melihat ada selapis doh di tangan tercabut cantik (lihat gambar)dan anda juga dapat menarik doh selebihnya di tangan anda dengan mudah (tidak lagi melekit), maka gluten doh anda sudah kuat dan sedia untuk dicanai.

CONTECT SAYA..

Langkah 6
Sekarang, kumpulkan doh anda setempat menggunakan pisau plastik tadi.  Bersihkan talam/lapangan dari saki baki doh. Tinggalkan doh seketika untuk 5 minit bagi menguatkan gluten. Sementara itu basuh tangan anda dan keringkan.

Anda juga boleh goreng separa, sejukkan dan simpan donat anda dalam peti sejuk beku untuk menghasilkan donat frozen.

Donat ini sangat gebu dan wangi. Nurulsham akan tunjuk cara mencelup cokelat dan menghias donat dalam entry esok. Selamat mencuba!

Spirulina




Spirulina adalahsuperfood” yang memiliki nilai gizi yang luar biasa. Menjadi kaya nutrisi penting, tanaman ini memiliki manfaat kesehatan sebagai berikut:

1. Pengobatan Alergi:

Menurut penelitian, Spirulina dapat membantu dalam pengobatan rinitis alergi. Konsumsi Spirulina membantu dalam mengurangi gejala seperti nasal discharge, bersin, hidung tersumbat dan gatal.

2. Menurunkan Kadar Kolesterol Darah:

Spirulina mengurangi kadar kolesterol darah secara alami dan meningkatkan penyerapan mineral penting. Konsumsi beberapa gram Spirulina setiap hari bisa mengurangi LDL atau kolesterol jahat dan meningkatkan rasio kolesterol. Ini normalisasi kolesterol memainkan peran besar dalam penurunan berat badan.

3. Bermanfaat dalam Diabetes:

Dalam sebuah penelitian diamati bahwa mengambil Spirulina sebagai suplemen makanan selama 12 minggu menghasilkan penurunan yang signifikan dalam kadar lemak. Hal ini sangat bermanfaat bagi penderita diabetes karena mengurangi peradangan dan membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

4. Membantu Menurunkan Berat Badan:

Spirulina kaya akan beta-karoten, klorofil, asam lemak GLA dan lainnya nutrisi yang sangat bermanfaat bagi orang-orang kelebihan berat badan. Mengkonsumsi suplemen ini menguntungkan saat puasa, karena pasokan nutrisi yang dibutuhkan untuk membersihkan dan menyembuhkan sistem Anda, sementara membatasi nafsu makan Anda.

5. Mencegah Kanker:

Beberapa penelitian telah membuktikan bahwa Spirulina dapat menangkap perkembangan kanker, mengurangi risiko inisiasi kanker dan meningkatkan sistem kekebalan Anda. Ini adalah pengganti yang besar untuk produk-produk hewani karena mengandung bentuk khusus dari protein yang asimilasi dengan baik. Tidak seperti protein hewani, tidak membebani tubuh Anda dengan produk-produk limbah. Hal ini juga kaya phycocyanin, pigmen dengan sifat anti-kanker. Ini memperkuat kekebalan tubuh dan menghambat pembelahan sel yang berlebihan. Spirulina juga menawarkan beberapa perlindungan terhadap kanker mulut.


Kebaikan Dan Khasiat Evening Primrose Oil (EPO)

** Kebaikan EPO Terhadap Kesihatan kulit
Evening primrose oil pada awalnya digunakan secara meluas untuk mengurangkan masalah kulit seperti keradangan, kegatalan, kulit kering dan berkeruping (scaling) serta alahan. Kajian saintifik telah membuktikan Evening Primrose oil (EPO) mampu mengurangkan symptom eczema dan dermatitis iaitu sejenis penyakit kulit. EPO baik diamalkan oleh kanak-kanak dan dewasa yang menghadapi masalah kulit.

** Kebaikan EPO Melegakan Symptom Pra-haid (Pre Menstrual Syndrom)
Kajian saintifik membuktikan EPO mampu membantu wanita yang mengalami symptom pra-haid (premenstrual syndrom PMS) seperti kemurungan, perubahan mood dan ketidakselesaan payudara .

** Diabetic Neuropathy
Diabetic neuropathy merupakan masalah sistem saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/ kencing manis. Antara symptom diabetic neuropathy adalah seperti berasa kebas, sakit dan berdenyut serta pengurangan deria rasa terutama pada kaki dan tapak kaki. EPO merangsang peredaran darah pada sistem saraf dan berkemungkinan mampu mengurangkan risiko dan symptom ganguan saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/kencing manis.

** Kesihatan Jantung dan Paras Kolestrol
Kandungan GLA dalam EPO merupakan sejenis asid lemak dalam kategori Omega-6, kajian mendapati GLA mampu mengurangkan paras kolestrol dalam darah yang menyebabkan penyempitan saluran darah (atherosclerosis). Atherosclerosis adalah penyebab utama serangan jantung (heart attact) dan stoke. Oleh itu pengambilan asid lemak Omega-6 dan Omega-3 yang seimbang dapat mengurangkan risiko serangan jantung.

** Osteoporosis
Kajian mendapati individu yang kekurangan asid lemak perlu (essential fatty acid) terutama GLA dan EPA lebih cenderung mendapat masalah tulang rapuh. Pengambilan makanan tambahan GLA dan EPA (Omega-3) yang seimbang secara berterusan berkemungkinan dapat menguatkan struktur tulang dan seterusnya mengelakkan masalah tulang rapuh terutama bagi wanita berumur 65 tahun keatas.

Khasiat dan kegunaan lain EPO

Mengurangkan radang dan sakit sendi
Melegakan sclerosis
Kanser terutama kanser payudara
Mengurangkan tekanan darah

**Pengambilan Omega-6 (GLA daripada EPO) dan Omega-3 (daripada fish oil) yang seimbang meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan. Oleh itu pengambilan makanan tambahan EPO bersama-sama Fish Oil lebih memberi kebaikan daripada pengambilan EPO sahaja.

Maklumat Pengambilan

Secara umumnya kita perlu memastikan mendapat nutrient yang seimbang antara omega-6 dan omega-3. Ratio/julat yang seimbang antara omega-6 kepada omega-3 adalah 2:1 sehingga 4:1.

Kanak-kanak:
Untuk masalah kulit atau ruam, dos disarankan adalah 2000-4000mg EPO (dalam bentuk kapsul)sehari . Pengambilan EPO tiak digalakkan kepada kanak-kanak berusia 10 tahun dan kebawah. Telah dilaporkan pengambilan maksima EPO tidak boleh melebihi 0.5 gram/kg berat badan sehari. Oleh itu disarankan berbincang dengan pengamal perubatan sebelum memberi makanan tambahan kepada anak anda.

Dewasa:
Eczema atau atopic dermatitis : Evening primrose (EPO) 4,000 - 8,000 mg sehari.
Rheumatoid arthritis: Evening primrose oil (EPO), 3,000 mg sehari.

Diabetes: Evening primrose oil (EPO), 5,000 mg sehari.