About Me

My photo
salam perkenalan semua.. ilmu dan persahabatan adalah pelajaran hidup yang penting. Hargai selagi ada

Thursday, March 30, 2017

KHASIAT SCOOTT'S EMULSION PERASA OREN 400 ml






Baru beli semalam SCOOTT'S EMULSION  PERASA OREN 400 ml, makan sebab masih lagi belajar di universiti, elok makan untuk menjaga kesihatan mata dan tulang, khasiat lain, saya beli RM 10.60 je sebotol

KEBAIKAN OREN SCOTT'S EMULSION :
  1. Membantu membina daya tahan diri dari jangkitan. Minyak ikan kod dan Vitamin A membantu sel-sel epithelial di ruang pernafasan supaya sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma di dalam badan.
  2. Mengandungi vitamin dan zat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang sempurna. Vitamin A adalah perlu untuk pertumbuhan otot dan memainkan peranan penting dalam pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak. Vitamin D adalah perlu untuk pertumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yang kuat. Juga mengandungi khasiat yang penting untuk pencegahan penyakit tulang lemah.
  3. Mengandungi Kalsium dan Fosforus yang membantu memastikan pertumbuhan tulang dan gigi yang sempurna.
  4. Mujarab untuk membantu tubuh mendapat keperluan harian Vitamin A, D, Kalsium dan Fosforus.
  5. Membantu memelihara dan mencegah kekurangan Vitamin A dan D akibat dari pemakanan yang tidak seimbang ataupun apabila keperluannya meningkat.
  6. Membantu menyempurnakan kesihatan dan melindungi diri anda dari kekurangan khasiat yang diperlukan.

Ada 2 perasa :
-Oren
-Asli (kurang sedap, pekat)

DOSEJ
kanak-kanak 1-6 tahun : Satu sudu besar (15ml) sekali sehari.
Kanak-kanak 7-12 tahun: Satu sudu besar (15ml) dua kali sehari.
Orang dewasa dan Kanak-kanak 12 tahun ke atas : Satu sudu besar (15ml) tiga kali sehari

JIKA ANDA BERMINAT HENDAK MEMBELI, BOLEH ODER DENGAN SAYA


Wednesday, March 29, 2017

ELIANTO MAKE UP BLUSHER 3 IN 1




Baru beli make up baru Elianto  brand TRIO COLLECTION KIT seronok pakai sebab kat dalam tu ada Lip 4 jenis, blusher 3 jenis dan eyeshadow 2 jenis harga yang dapat i beli RM 71 je

Kelebihan :
1. Simple
2. Mudah dibawa kemana mana
3. Natural beuty colour
4. Sesuai dengan kulit

Keburukan :
1. Packaging mudah terbuka jika simpan dalam beg tangan
2. Warna tidak banyak pilihan ( nak request warna pink yang ada shine sikit-sikit)


JIKA SESIAPA BERMINAT NAK BELI BOLEH CONTECT SAYA.SELAGI STOK MASIH ADA




Thursday, March 9, 2017

TIP DAPAT TIKET MURAH KAPAL TERBANG

Mendapatkan tiket murah saat promo itu wajar. Tapi bagaimana jika sedang tidak ada promo? Kami akan beritahu caranya di sini.
Pada tahun 2013, semua maskapai ber-budget rendah berlomba-lomba memberikan harga tiket pesawat murah. Saya pernah mendapatkan tiket pulang pergi seharga Rp 110.000 untuk rute Jakarta-Medan dengan Citilink dan Rp 350.000 untuk rute Jakarta-Bali dengan Air Asia.
Tapi itu dulu. Kini, sejak Menteri Perhubungan Ignasius Jonan mengeluarkan peraturan mengenai batas penawaran harga terendah tiket pesawat dari maskapai untuk penumpangnya, mendapatkan harga Rp 700.000 untuk rute Jakarta-Bali tergolong mustahil, bahkan saat promo. Belum lagi, maskapai-maskapai pun tidak mengadakan promo sesering dulu lagi.
Namun dengan ketiadaan promo, bukan berarti Anda tidak bisa mendapatkan tiket murah. Buktinya, saya bisa mendapatkan tiket PP Jakarta-Bali seharga Rp 800.000 saja di periode lebaran tahun 2013. Tahun lalu saat saya juga mendapatkan tiket Jakarta-Kuala Lumpur, Kuala Lumpur-Johor Baru, dan Singapura-Jakarta seharga total Rp 800.000 saja. Saya percaya, Anda tetap bisa mendapatkan tiket murah, asal Anda tahu caranya. Di sini, saya akan membagikan tipsnya dengan Anda.

1. Perhatikan ke mana tujuan Anda

Tujuan Anda menentukan waktu terbaik membeli tiket untuk mendapatkan harga termurah. Jika rute pilihan Anda adalah rute yang banyak dilayani maskapai (terutama maskapai budget rendah), seperti Singapura, Kuala Lumpur, Bali, Yogyakarta, dan Surabaya, maka Anda harus pintar-pintar membaca harga, karena harganya cenderung fluktuatif. Jadi, jika Anda menemukan satu harga yang Anda pikir adalah harga termurah yang bisa Anda dapatkan, maka saya sarankan agar Anda membeli tiketnya saat itu juga.
Tapi jika rute yang Anda pilih adalah rute yang tidak dilayani oleh maskapai ber-budget rendah atau bukan rute “ramai” wisatawan, seperti Banjarmasin, Belitung, Tanjung Pinang, dan Banda Aceh, maka kapan pun Anda membeli tiketnya, baik dua bulan, satu bulan, atau bahkan satu minggu sebelum keberangkatan, harganya tidak akan memperlihatkan perbedaan yang signifikan. Mengapa? Karena maskapai yang melayani rute ini menerapkan sistem year-round fare yang artinya harga tiket pesawat akan kurang lebih sama sepanjang tahun, kecuali pada high season, seperti Lebaran dan liburan akhir tahun.

2. Perhatikan maskapai yang Anda pilih

Setelah memilih rute, perhatikan juga maskapai yang melayani rute tersebut. Kecenderungannya, harga Low Cost Carrier (LCC) lebih murah jika dipesan dari jauh-jauh hari dan meningkat drastis jika dipesan hanya beberapa minggu atau beberapa hari sebelum keberangkatan. Sementara maskapai full-service cenderung menerapkan year-round fare pada harga tiket pesawatnya sehingga kurang lebih sama sepanjang tahun. Malah terkadang, harga tiket pesawat full-service bisa lebih murah ketimbang LCC jika kita membelinya lebih dekat dengan hari keberangkatan.
Sedikit tips jika Anda menggunakan Lion Air, sering-sering lah memantau harganya. Karena berdasarkan pengalaman saya, Lion Air adalah salah satu airline yang paling sering mengalami perubahan harga. Dalam sehari, Lion Air bisa mengubah harganya 2 hingga 3 kali, biasanya di pagi hari, siang hari, dan tengah malam. Tapi, jika Anda rutin memantau pergerakan harganya, maka trennya akan terbaca. Biasanya, mereka akan menggunakan range harga yang sama, hanya dibedakan di jam penerbangannya saja. Jika penerbangan yang Anda incar tiba-tiba meningkat harganya, jangan terburu-buru membeli saat itu juga karena Anda berpikir harganya akan meningkat terus. Malah sebaliknya, coba tunggu dan lihat beberapa hari ke depan. Jika Anda melihat range harga antar satu penerbangan dan penerbangan lain sudah meningkat, maka Anda bisa membeli tiketnya saat itu, karena berarti harga dasarnya memang sudah lebih tinggi dibanding sebelumnya.

3. Perhatikan periode perjalanan, juga hari pergi dan pulang Anda

Akhir pekan, long weekend, dan musim liburan selalu mahal. Jadi, coba liburan di periode low-season, seperti bulan September-November dan Februari-April. Selain periode liburan, hari keberangkatan dan kepulangan menentukan harga tiket Anda. Kombinasi Jumat-Minggu, Jumat-Senin, Sabtu-Minggu, atau Sabtu-Senin adalah kombinasi termahal. Jika Anda ingin mencari harga murah dan ingin mengakali jumlah cuti kantor Anda, saya sarankan untuk mencoba kombinasi Selasa-Kamis, Rabu-Jumat, Sabtu-Selasa, dan Minggu-Rabu.

4. Perhatikan tanggal keberangkatan Anda

Setelah memilih hari, perhatikan juga tanggal keberangkatan Anda. Karena dari hasil observasi saya selama 3 tahun terakhir, harga tiket pesawat di tanggal 20-an cenderung lebih murah dibanding awal atau pertengahan bulan. Hal ini bisa jadi karena maskapai menganggap bahwa tanggal 20-an adalah tanggal tua dan kondisi dompet sedang tipis, sehingga kemungkinan orang untuk berpergian sedikit. Alhasil, maskapai pun memberikan harga murah di periode ini agar kursi-kursi mereka terisi.

5. Pelajari tren promo maskapai

Ikuti newsletter maskapai, like dan follow akun media sosial maskapai, dan pelajari trennya. Pelajari waktu maskapai-maskapai itu mengeluarkan promo dan jenis promonya. Dari pembelajaran ini, Anda akan tahu, ketika Anda menemukan tiket yang tampak murah, Anda bisa menimbang-nimbang apakah ini adalah saat yang tepat untuk membeli tiket, atau periode promo justru akan segera tiba?

6. Ketahui harga rata-rata dan benchmark harga terendah yang ditawarkan maskapai

Dari hasil observasi dan pembelajaran yang Anda lakukan, Anda akan tahu batas terendah dari harga yang bisa ditawarkan maskapai. Jadi ketika Anda menemukan harga murah, Anda bisa tahu apakah Anda memang mendapatkan harga termurah, atau Anda bisa mendapatkan harga yang lebih murah lagi. Caranya adalah dengan rajin-rajin melihat harga, baik ketika periode promo, maupun tidak.

7. Ikuti panduan “Waktu Terbaik Membeli Tiket Pesawat” Skyscanner

Setiap tahunnya, Skyscanner selalu merilis data waktu terbaik untuk membeli tiket pesawat berdasarkan hasil riset dan pembacaan data. Ikuti panduannya dan niscaya Anda bisa mendapatkan harga termurah ke destinasi impian Anda.

Sebagai kesimpulan, mencari tiket pesawat dengan harga murah sebetulnya Anda hanya butuh telaten dan teliti. Telaten mengamati tren harga dan teliti ketika melakukan pembayaran. Jangan terburu-buru membeli tiket jika tidak urgent. Perhatikan juga detail harga yang Anda bayarkan, terutama ketika Anda menggunakan maskapai ber-budget rendah. Jangan sampai Anda membayar sesuatu yang tidak Anda butuhkan, supaya Anda terhindar dari biaya tambahan. Dengan melakukan tips-tips ini, saya yakin Anda pasti bisa mendapatkan harga tiket termurah, walaupun sedang tidak ada promo dari maskapai.
Jadi, sudah siap dapat tiket murah walau sedang tidak ada promo?

DOSA MEREKA MENINGGALKAN SOLAT

WAKTU SUBUH

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.
Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.
Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.
Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.
Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.
Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.
Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


WAKTU ZUHUR

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.
Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.
Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.
Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

WAKTU ASAR

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.
Rahsia warna oren ialah kreativiti.
Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).
Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

WAKTU MAGRIB

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.
Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.
Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.
Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

WAKTU ISYAK

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.
Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.
Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.
Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.
Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

QUAMULLAI

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.
Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.
Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.
Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.
Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Sunday, January 29, 2017

PUTRAJAYA MARRIOT HOTEL

PUTRAJAYA MARRIOT HOTEL
(Valid:31 JAN 2018)

-70% Published Room Rate (3 night) /6 voucher
-Special Fixed Room Rate/2 voucher
-Complimentrary Room on the 2nd consecutive night Valid When Paying 1st night at 50% off rack Rate/3 voucher
-60% Published Room Rate (3 night) /3 voucher
-2 person FREE drink
-2 person FREE buffet
-2 person FREE buffet Dim Sum
-Cake 1kg
-50% off group of 5-10 person
-Swimming 2 person/2 voucher
-Massage (2 person)/1 voucher
-Footbath (2 person)/1 voucher
-Fitnest (2 person)/1 voucher

RENAISSANCE KOTA BHARU HOTEL
(Valid:31 JAN 2018)

-Special Fixed Room Rate/2 voucher
-50% off Rate on 1st night and Receive 2nd night Complimentary /2 voucher


RENAISSANCE KUALA LUMPUR  HOTEL
(Valid:31 JAN 2018)

-Special Fixed Room Rate/1 voucher
-RM600 nett on 1st night and get 2nd night stay on complimentary/1 voucher


MIRI MARRIOT RESORT & SPA
(Valid:31 JAN 2018)

-Special Fixed Room Rate/1 voucher
-50% off Rate on 1st night and Receive 2nd night Complimentary /1 voucher

-60% Published Room Rate (3 night) /1 voucher



Grand Lexis Port Dickson/Grand Lexis PD/Lexis Hibiscus PD

Discount/Offer  15% off best available rates
Promotion Period         1 November 2016 - 30 April 2017
Address          
Batu 2, Jalan Seremban,
71000 Port Dickson, Negeri Sembilan,
Malaysia

Tel       06 - 653 2000

 Hotel Transit Kuala Lumpur

Discount/Offer 
•          
Superior room: RM204.05 nett
(Normal room rate: RM358.30 nett)

             
•           Deluxe room: RM245.05 nett
(Normal room rate: RM464.30 nett)
Promotion Period         01 February 2016 - 31 December 2017
Address           42, Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel       03 - 2022 3355
Email    reservation@hoteltransitkl.com
Tel       www.hoteltransitkl.com


 Promenade Hotel Kota Kinabalu
Discount/Offer 
•           50% off published room rates
Promotion Period         1 April 2016 - 31 December 2017
Address          
No. 4, Lorong Api-Api 3, Api-Api Centre,
88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Tel       088-265 555
Email    enquiry@promenade.com.my
Website            www.promenade.com.my


Swiss-Garden Hotel & Residences Kuala Lumpur

Discount/Offer 
•          
Hotel: RM254 nett for Deluxe Room (Published room rate: RM560 nett)



Swiss-Inn Chinatown Kuala Lumpur

             
•           Residences: RM313 nett for Residence Suite (Published room rate: RM880 nett)
Promotion Period         1 June 2016 - 31 May 2017
Address          
117, Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel       03 - 2785 1111
Website            www.swissgarden.com




Swiss-Inn Chinatown Kuala Lumpur


Discount/Offer 
•          
RM149 nett for Superior Room (Published room rate: RM350 nett)

Promotion Period         1 June 2016 - 31 May 2017
Address          
MM Hotels Sdn Bhd
62, Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel       03 - 2072 3333
Website            www.swissgarden.com


The Federal Kuala Lumpur

Discount/Offer 
•           RM310+ for Merdeka Wing Room
Promotion Period         1 July 2016 - 28 December 2017
Address          
The Federal Kuala Lumpur
No 35 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel       03 - 2148 9166
Website            www.fhihotels.com
Email    reservations.federal.com.my
Terms and Conditions  
•           Inclusive of buffet breakfast for 2 persons.
             
•           Complimentary fruit platter in the room.
             
•           Late check-out upon request and subject to availability.
             
•           Complimentary car parking at Plaza Low Yat.


Capitol Hotel Kuala Lumpur
Discount/Offer 
•           RM280+ for Premium Room
Promotion Period         1 July 2016 - 28 December 2017
Address          
Jalan Bulan, Off Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel       03 - 2143 7000
Website            www.fhihotels.com
Email    reservations.federal.com.my
Terms and Conditions  
•           Inclusive of buffet breakfast for 2 persons.
             
•           Complimentary fruit platter in the room.
             
•           Late check-out upon request and subject to availability.
             
•           Complimentary car parking at Plaza Low Yat.


The Club Saujana Resort

Discount/Offer 
•           15% off best available rates on weekdays
             
•           30% off best available rates on weeekends
Promotion Period         1 November 2016 - 30 December 2017
Address          
Saujana Resort, Jalan Lapangan Terbang SAAS, 40150 Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Tel       03 - 7843 1234
Email    info@thesaujana.com

Website            www.theclubsaujanaresort.com

Monday, January 2, 2017

TIP KASUT PENJAGAAN







Kasut merupakan pelengkap penampilan seharian kita. Oleh itu, penjagaan kasut adalah sangat penting. Ikuti tip penjagaan kasut yang betul agar kasut anda kelihatan cantik sentiasa. 
  • Jika kasut didapati basah atau sebagainya, biarkan sepatu kering di kawasan bersuhu bilik. Elak menggunakan tenaga haba yang kuat atau alat pengering kerana ia menyebabkan kasut longgar, terkupas, pudar warna dan mudah merekah.
 
  • Kotak kasut yang bersusun di pintu hadapan rumah mahupun di dalam bilik tidur mungkin mencacatkan kekemasan di rumah. Oleh itu, dinasihatkan untuk anda membeli ‘pokok kasut’ yang dapat menggantung kesemua koleksi kasutmu. Ini membolehkan kasut ‘bernafas’ dengan lebih baik.
 
  • Elak menjemur kasut di bawah cahaya matahari yang terik dan membahang dalam kadar masa yang terlalu lama kerana boleh menyebabkan kasut jadi reput.
 
  • Anda perlu tahu jenis kasut dan kesesuaiannya ke majlis yang anda tuju. Jangan pakai kasut kulit untuk perjalanan lasak kerana memungkinkan kasut untuk cepat rosak, malah ia memberi ketidakselesaan semasa memakainya.
 
  • Jangan longgokkan kasut di satu tempat. Asingkan mengikut jenis kasut, dikhuatiri kasut berlaga satu sama lain terutamanya bagi jenis kasut bertumit tinggi dan tajam.
 
  • Jika kasut terkena kotoran, bersihkannya dengan segera. Membiarkan kotoran pada kasut akan menyebabkan ia menjadi kotoran kekal dan meninggalkan warna kuning yang merosakkan kecantikan sepatu.
 
  • Melenturkan kaki ketika memakai kasut kulit adalah perkara yang tidak digalakkan. Ini akan menyebabkan kesan lipatan dan garisan pada bahagian depan kasut.
 
  • Sumbat bahagian depan kasut dengan kertas serta penahan khas di dalam kasut agar bentuk kasut kekal dan tidak membengkok mahupun terlipat.
 
  • Jangan biarkan kasut yang terkena lopak tanpa membasuhnya. Lumpur yang terlekat menjadikan kasut mereput dengan pantas.
 
  • Elak memakai stokin yang sama setiap hari kerana ia memerangkap bau peluh kaki anda di dalam kasut.
  • Letak pewangi di dalam rak kasut bagi menghilangkan bau kaki yang terperangkap sekali gus menjadikan bau kasut lebih segar.
 
  • Kasut berjenama dengan harga mahal selalunya adalah pilihan terbaik bagi mereka yang inginkan kualiti dan tidak rosak cepat. Cuma apa yang perlu adalah tukar pelapik kasut bagi menjadikan ia kasut yang terus-terusan memberi keselesaan kepada si pemakai.
 
  • Ketika mengilatkan kasut kulit, berus dalam arah mebulat dan kasar. Jangan terlalu berlembut bagi memberi kilatan yang kemas dan cantik.
 
  • Bagi kasut kulit, sering kilatkan ia bagi memberi perlindungan yang lebih baik. Ini dapat mengelakkan kasut daripada reput.
 
  • Tidak digalakkan memakai kasut yang sama setiap hari kerana ia mudah lusuh dan berbau juga tiada kelainan dalam penampilan anda sehari-hari ke tempat kerja.
 
  • Kasut yang diperbuat daripada fabrik ataupun kanvas boleh dibasuh menggunakan mesin basuh atau cucian tangan. Letak gumpalan surat khabar lama di dalam kasut bagi mengekalkan bentuknya ketika kasut itu mengering.
 
  • Kasut jenis baldu kalis air tidak boleh dibersihkan dengan berus yang kasar. Guna berus lembut dan gosok perlahan-lahan. Sifatnya yang sensitif amat mudah terkoyak dan rosak. 

Sunday, September 4, 2016

JUMPA ANAK KUCING DI TINGGALKAN IBU




-Rasa bersalah sebab selamatkan anak kucing yang ditinggalkan ibu, saya jumpa baby kucing yang tidak membuka mata lagi kat belakang tempayan besar rumah jiran cina,kataknya ibu nya tiada, sudah 2 hari bunyi mengiau-ngiau tengah malam.Saya jumpa baby cat tu terbelit tali guni, kesian..

-Masa tu hari hari Ahad pagi jam 12.00 t hari (klini haiwan dah bukak)..ingat nak letak terus kucing tu kat klinik haiwan sebab tak tau nak jaga, saya bagi susu dan lap kapas suam kat bontot kucing (tak tau apa nak buat sebab kesian kat dia yang terbiar)

-Hari ni hari isnin, pagi-pagi saya bersiap nak pegi kerja, rasa dah x larat nak jaga sebab bagi minum kucing tu 3 jam sekali, rasanya susu tu x sesuai dan mungkin juga kucing tu perlukan ibunya, dia dah jadi lemah, saya lagi rasa susah hati pada masa ni, ingatkan ibu kucingnya mencari dia tadi.

-KESIMPULAN: seharusnya saya buka tali guni tu sahaja, dan membiarkan bayi kucing tu mengiau-ngiau memanggil ibunya, mungkin sudah naluri binatang macam tu, sepatutnya saya yang tidak pandai menjaganya hanyalah sekadar memberi susu dan menolongnya membuang najis ditempat dimana ibunya sembunyikan  di sebalik tempayan besar itu(rasanya ibunya ada…. Masakan bila saya jaga 2 hari, dia sudah lembik)ibunya lebih pandai menjaga.

Saya meninggalkan baby kucing itu dengan perasaan bersalah dan susah hati, saya berharap dia dapat diselamatkan oleh Doktor haiwan.

Tuesday, August 30, 2016

CARA MENDIDIDK ANAK CEMERLANG



JIKA ANAK ANDA TIDAK CEMERLANG


Jika anak anda tidak cemerlang dalam pelajaran ini bermaksud anak anda bukan pemalas dan bodoh, sebaliknya mereka memang minat belajar dan sentiasa mahu mempelajari minat yang baru seperti informasi tetapi mereka tidak berminat kerana tidak dapat memahami dan diperlakukan dengan betul di sekolah, seperti juga tidak menumpu perhatian dan mengelamun ketika belajar di sekolah.

Kenal pasti subjeknya yang lemah

Tanya pada diri anda terlebih dahulu (‘apa yang patut saya tolong untuk anda berjaya?’), jika anak tidak berminat Sains, anda boleh cuba dengan membeli buku-buku sains yang menarik dan dia suka, fakta-fakta sains dan lucu  tetapi padat dan berinformasi, anak-anak akan tertarik untuk membaca.
“sains adalah sesuatu yang menjijikan, tetapi bagus untuk diperbincangkan perkara-perkara yang meloyakan tetapi sungguuhh menarik!’... inilah masa anda mengetahui bagaimana kuman ini boleh hidup di dalam perut ‘. Anda boleh membeli buku yang mudah difahami dan menggunakan bahasa yang mudah difahami supaya mereka selalu membaca.
Jika anak anda lemah dalam Matematik, cuba cari subjek yang mereka minati. Seperti menghafal Sifir tetapi pastikan sesi menghafal adalah seronok, ringkas dan tidak terlalu lama.

Jangan mengharapkan hasil dalam sekelip mata

Jika anak anda memulakan usaha dalam subjek pada hari Sabtu, jangan harapkan anak anda mendapat A pada hari Isnin, Harapan itu sangat tidak mungkin, yang penting anak anda menunjukkan bersungguh-sungguh untuk berjaya dan selalu buat latihan.

Jika anak anda tidak cemerlang lebih satu subjek.

Tumpukan perhatian pada  (1) subjek dahulu. Bila dia sudah menunjukan peningkatan dalam subjek tersebut, beralih pada subjek yang lain. Biar dia memilih subjek yang hendak dipertingkat seterusnya sambil berkata “kamu sudah berjaya meningkatkan pencapaian Sains kamu, subjek apa kamu rasa kita patut mempertingkatkan tumpuan selepas ini?, Hormati dan laksanakanlah keputusan yang dibuat.

Masalah yang Terhimpun

Sesetengah subjek seperti matematik adalah masalah terhimpun, itulah sebanya mengapa pelajaran di peringkat Tadika dan sekolah rendah adalah penting.sebagai contoh bila anak anda tidak memahami topik pecahan akan mengalami kekeliruan bila diperingkat sekolah rendah, pastikan anda mengatasnya terlebih dahulu.

Hadkan waktu menonton televisyen

Padamkan televesyen dan permainan komputer dan anda seharusnya menentukan berapa jam untuk mereka melihat tv dan menggunakan komputer.
Menunton tv= 1 jam sehari semasa hari persekolahan( tidak termasuk Discovery cheenal)
Permainan komputer hanya dibenarkan pada hujung minggu.

Peta Minda


Belajar untuk memahami Peta minda kerana bila beralih ke sekolah menengah kerja sekolah akan bertambah secara mendadak dan boleh menyebabkan dia tertekan dan anda boleh merujuk kepada karya Tony Buzan (The mind map)