About Me

My photo
salam perkenalan semua.. ilmu dan persahabatan adalah pelajaran hidup yang penting. Hargai selagi ada

Tuesday, December 12, 2017

KHASIAT LOBAK MERAH


KHASIAT LOBAK MERAH









1. Anti-kanser

Banyak kajian telah dibuat menunjukkan bahawa dengan makan lobak merah boleh membantu mengurangkan risiko kanser payudara, kanser paru-paru dan kanser kolon. Ini keranan lobak merah mengandungi Falcarinolyang dapat mengurangkan risiko terkena kanser.


2. Baik untuk mata

Retina mata kita memerlukan vitamin A untuk berfungsi. Dalam retina, vitamin A akan berubah menjadi rhodopsin, pigmen ungu yang perlu untuk penglihatan. Kekurangan vitamin ini akan menyebabkan rabun malam.
Oleh itu, lobak merah adalah makanan yangbaik untuk mata kerana ia kaya dengan beta-carotene, sejenis bahan yang ditukar kepada vitamin A di dalam hati. Beta-carotene juga membantu melindungi daripada degenerasi makula dan perkembangan katarak.

3. Mencegah penyakit jantung

Mengamalkan makan lobak merah juga dipercayai dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam jantung. Ini kerana, serat larut dalam lobak merah boleh membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah .

4. Mengurangkan risiko stroke

Menurut satu penyelidikan dari Universiti Harvard, orang yang makan lebih daripada enam biji lobak merah dalam seminggu peratusannya untuk mengalami strok adalah lebih rendah berbanding mereka yang hanya makan sebiji lobak merah sahaja dalam seminggu

5. Menjaga kulit

Buat akak-akak comel yang sentiasa ambil berat untuk kulit, ini berita baik untuk anda. Tak perlu lagi berhabis duit beli supplement untuk kulit, cukup dengan makan lobak merah sahaja. Ini kerana lobak merah mempunyai sifat membersih yang kuat serta berkesan dalam detoksifikasi hati dan amat berkesan untuk merawat jerawat yang disebabkan oleh toksin daripada darah.
Selain itu, ia juga berguna untuk merawat tona kulit tidak sekata disebabkan oleh pigmentasi. Vitamin A dan nutrisi lain yang terkandung dalam lobak merah adalah sangat berkesan untuk menyuburkan kulit, mencegah kulit kering dan mencegah kecacatan kulit yang lain.

6. Anti penuaan

Ini pun berita baik juga untuk mereka yang nak awet muda. Lobak merah dipercayai dapat membantu melambatkan penuaan sel-sel dan pelbagai kesan negatif yang dikaitkan dengan penuaan. Ia juga kaya dengan beta-carotene yang berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu badan melawan radikal bebas.


7. Mengekalkan gigi cantik

Selain memberus gigi, anda juga boleh amalkan makan lobak merah untuk gigi yang cantik. Ini kerana, lobak merah boleh bertindak sebagai penghakis semulajadi yang membantu dalam menghapuskan kotoran yang terlekat pada gigi dan gusi.
Mineral semulajadi yang terkandung dalam lobak merah juga dapat  membantu untuk membunuh kuman di dalam mulut dan mencegah kerosakan gigi.

Saturday, November 25, 2017

TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR


TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR
Seperti lazimnya saya ingin berbicara tentang beberapa tip dari pengalaman saya yang lepas menjelang Final Exam. Di kala Exam semakin hampir dan masa untuk menelaah pelajaran semakin terhad kita berasa semakin tertekan. Sebaliknya di waktu sebegini kita harus berada disisi buku-buku pelajaran dan membuang perasaan yang menganggu fikiran kita sejauh yang mungkin.
Ambil jadual Exam anda dan tandakan tarikh hari Exam.
Highlightkan dengan warna yang terang tarikh exam anda.
1) Belajar Awal sebelum exam dan mula mengulang-kaji pelajaran dengan membaca Topic-topic yang penting dari Module anda. Dapat membantu anda merancang masa dengan lebih efisien.
2) Peruntukkan lebih masa untuk membaca, buat persediaan untuk Exam. Jangan baca Study Guide jadikan ia sebagai panduan, bahan yang terdapat didalam Study Guide tidak mencukupi berbanding nota lengkap.
3) Setiap kali anda membaca dalam masa 20min, rehatkan minda anda selama 5min. Ini akan membantu anda mengingati pelajaran yang telah anda baca.
4) Highlightkan points atau isi-isi yang penting dengan warna yang terang serta cerah didalam Nota anda. Dan isi-isi yang kurang penting dengan warna yang pudar. Ini akan membantu anda meneliti point-point yang penting yang perlu diingati.
5) Selepas membaca sesuatu Topic atau subtopiic dari Module anda. Buat Peta Minda yang ringkas. Ini membantu anda memahami nota yang telah dibaca. Anda juga boleh membuat nota ringkas dalam bentuk Visual (Visualize) dengan pen yang berwarna-warni. Sesuatu yang berbentuk visual lebih mudah difahami.
6) Cipta Akronim (Acronyms) juga salah satu cara mengingati nota-nota penting. contoh : BOE - Bank Of England. 
7) Buat latihan seberapa banyak yang mungkin. Muat turun Contoh-contoh soalan tahun-tahun yang lepas yang terdapat di Digital Library. Cari jawapan soalan -soalan tersebuat. Ini juga membantu anda memahi bentuk Format soalan Exam course anda. Disamping itu anda boleh melatih diri anda menjawap soalan dalam masa yang diperuntukkan dalam Exam.
8) Bagi menghilangkan rasa letih dan mengantuk. Jika sesuai ambil Vitamin. Anda juga boleh cuba makan Dark Chocolate rasanya agak pahit tetapi ia dapat merangsangkan minda dan mudah mengingati pelajaran. Atau minum Milo yang panas juga melegakan dan membuat anda cergas.
9) Tidur secukupnya  pada malam sebelum Exam amat  penting dan membantu anda menjawap soalan Exam dengan lebih lancar.
Pada hari Exam bangun awal dan sampai awal di Pusat Exam. Sebelum masuk ke dalam dewan Exam.
1) Pastikan anda bawa alatulis serta 2 atau 3 batang pen yang dapat menulis dengan lancar.
2) Baca soala dengan Teliti sebelum mula menjawap. Lihat markah yang peruntukkan untuk sesuatu soalan dan masa yang perlu diambil untuk menjawap soalan tersebut. Jangan ambil masa yang terlalu panjang untuk menjawap soalan yang markahnya hanya 10  contohnya.!
3) Bagi soalan yang berbentuk Easy yang memerluka huraian. Jika terdapat Point-point yang perlu dihuraikan. Anda boleh bagi dalam bentuk nombor . contoh 1 ...., 2..... dan seterusnya. Anda juga boleh buat graph jika bersesuaian dengan course subject anda.
4) Sewaktu memilih soalan yang perlu dijawap, piilihlah soalan yang anda yakin boleh memperoleh markah yang tinggi. Dan sebelum menulis diatas kertas jawapan catat isi-isi penting bagi soalan itu dalam kertas soalan, ini dapat membantu anda menghuraikan semua isi dengan lebih terperinci.
5) Sentiasa berwaspada dan lihat jam di tangan anda semasa menjawap soalan, Jangan membuang masa menjawap sesuatu soalan terlalu lama. Bahagikan masa dengan sebaiknya.
6) Jangan Panic dan Mudah Putus Asa dengan keluar dari dewan Exam, apabila anda dapati soalan yang ditanya dalam Exam terlalu susah, anda tidak ada idea pada masa itu apa yang hendak dijawap. Tarik nafas, baca doa dan baca kembali soalan, mula jawap dengan soalan yang paling mudah. Jangan risau, teruskan jawap. Jangan persiakan segala usaha anda sepanjang semester. Komitmen anda dalam berbentuk tenaga dan wang ringgit.
7) Baca Jawapan Anda sebelum hantar. Periksa segala kesalahan bahasa.
Kami sentiasa mendoakan kejayaan anda semua.  Semoga coretan ini memberi sedikit panduan pada anda.
Akhirkata, Segala usaha anda pasti akan membuahkan hasil yang boleh membanggakan anda sekeluarga. Seperti kata Nelson Mandela, Education is the most powerful weapon you can use to change the world. 
Good luck and all the best guys!
Best regards.

Saturday, October 28, 2017

BAGAIMANA MAHU MENJADI ORANG YANG BERTUAH?


BAGAIMANA MAHU MENJADI ORANG YANG BERTUAH?

hi semua,
bunyi macam kata yang mengarut.. ingin menjadi bertuah adalah sesuatu yang diluar jangkaan.Saya pun tidak terkecuali.

MALAM INI ADALAH MALAM BERTUAH SAYA









kenapa saya berkata macam tu sebab.. malam ini ada cabutan bertuah. Tak sangka saya bertuah malam ini. Dapat 2 hadiah sekaligus

Biarpun hadiahnya kecil, saya amat bersyukur (kita kena bersyukur apa yang Allah bagi) saya rasa itu adalah sebab saya menjadi bertuah.












LAIN MASA NAK CABUT NOMBOR LAGI, TETAPI ADALAH KITA BERTUAH?

Kadang-kadang tengok nasib juga. .. yang penting berdoa dan buat baik selalu dalam hidup kita seharian, jangan sakiti hati orang yang tersayang. Nanti tuah kita duduk jauh-jauh

HADIAH PERTAMA YANG SAYA DAPAT MALAM NI:

1. PEMANAS AIR
2. BEKAS KACA BERPENUTUP

Ok lah.. dari tak dapat apa-apa

#seronok...


Monday, October 2, 2017

MAKAN DI PIZZAHUT KALI NI




MAKAN DI PIZZA HUT HARI NI

Rasanya baru dua tiga hari makan pizza dah.. tapi hari ni nak makan pizza lagi sebab dah rasa stress sangat dengan kerja yang berlambak kat pejabat. Kalau kita ambik cuti pun bukan ada kawan yang hendak tolong selesaikan. Dah nasib, tak pe lepas balik pejabat kita cuci mata dengan makan pizza hut




Sedih sangat kali ni sebab makan pizza sorang-sorang, apa nak buat sebab 24 jam hidup saya ni asyik kerja je... BOSSSAN !!! oh tidak.. tapi saya sangat perlukan ruang untuk tenangkan jiwa saya yang pening-pening ni... jam 5 petang balik... jap lagi nak hantar anak pegi tuisyen pulak... hmmm ... sempat lagi ke nak makan pizza... macam best kan..



Ni pakai  main oder je... kepala masih pening-pening


Saturday, September 30, 2017

KHASIAT HALIA

Halia banyak digunakan dalam masakan melayu. Tak lengkap rasanya kalau bahan ini tiada di dapur kerana kebanyakan masakan berasaskan herba menggunakan Halia.
Tahukah anda Halia juga bermanfaat dari segi kesihatan. Ada 10 kelebihan haliayang mungkin kita sendiri tidak tahu:
1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untukmemperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.
2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.
4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari
5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen
6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.
7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.
8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.
9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.
10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri.
Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.
11. Mengurangkan Morning Sickness. 
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

Pengambilan halia juga mampu mencegah rasa pening dan mual atau ‘motion sickness’ semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di tekak.
CARA PENGAMBILAN AIR HALIA
1. Bacakan Al-Fatihah - 1x
2. Bacakan Selawat syifa - 3x
3. Bacakan ayat assyifa dari surah Al Isra' ( surah 17 : ayat 82 )
4. Minum segelas air halia 3 teguk, 3 teguk sampai habis. JANGAN bernafas dalam gelas.
5. Bertawakkal pada Allah, In Shaa Allah sembuh.

CARA MENYEDIAKAN AIR HALIA
Resepi 1
Air Halia + Gula Melaka/Merah + Madu
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 2
Air Halia Aroma Pandan
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Daun Pandan 6”
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan daun pandan 6”-8“ yang dipintal kemudian matikan api.
4. Tutup periuk dan biarkan air halia menjadi suam.
5. Tapis ke dalam bekas sesuai.
6. Tambah madu/gula secukup rasa

Resepi 3
Air Halia Aroma kayu manis (Cinnanom)
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
1” Kayu manis / Serbuk kayu manis
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan kayu manis 1” / tabur sedikit serbuk kayu manis. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 4
Air Halia + Kunyit
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Kunyit hidup
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis. Potongkan 1-3 Hirisan kunyit hidup bersaiz duit siling 10 sen.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan kunyit, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 5
Air Halia + Cengkih
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
4-5 biji cengkih

B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan cengkih, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

khasiat KUNYIT



Kunyit merupakan salah satu rempah yang sangat banyak terdapat di Indonesia, bahkan tidak sedikit yang menjadikannya sebagai herbal tradisional. Tidak heran karena manfaat tanaman / rempah ini tidak hanya untuk masakkan melainkan juga untuk kesehatan. Manfaat kunyit antara lain yang paling sering diketahui oleh masyarakat umum adalah untuk ibu menyusui, untuk ibu hamil dan sebagainya. Sedangkan manfaat lainnya dari kunyit adalah untuk membersihkan wajah dan menghilangkan flek hitam pada kulit.


Manfaat Kunyit

Manfaat kunyit untuk kesehatan sudah tidak terbantahkan lagi, ia memiliki berbagai nutrisi sehat yang dibutuhkan tubuh manusia.
1. Anti Inflamasi (peradangan)
Kandungan minyak volatile dalam kunyit telah menunjukkan aktivitas anti-inflamasi yang signifikan dalam berbagai model eksperimental dan penelitian. Bahkan lebih kuat dari minyak atsiri, hal ini dikarenakan pigmen kuning atau oranye dari kunyit yang disebut curcumin. Curcumin dianggap agen farmakologis utama dalam kunyit. Dalam banyak penelitian, efek anti-inflamasi curcumin ini telah terbukti sebanding obat hydrocortisone dan fenilbutazon sebagai zat anti-inflamasi seperti Motrin. Berbeda dengan obat-obatan, yang berhubungan dengan efek toksik yang signifikan (pembentukan ulkus, penurunan jumlah sel darah putih, pendarahan usus), curcumin tidak menghasilkan toksisitas.
2. Rheumatoid Arthritis (peradangan sendi kronis)
  • Studi klinis telah membuktikan bahwa kurkumin dalam kunyit juga diberikannya efek antioksidan yang sangat kuat. Sebagai antioksidan, kurkumin mampu menetralisir radikal bebas, bahan kimia yang dapat dalam tubuh dan menyebabkan berbagai kerusakan pada sel-sel sehat dan membran sel. Hal ini penting dalam banyak penyakit, salah satunya adalah radang sendi, di mana radikal bebas merupakan penyebab peradangan sendi yang menyakitkan dan kerusakan pada sendi.(Baca :Manfaat Temulawak, Manfaat BangleManfaat Susu Kunyit,)
  • Kandungan kunyit yang dapat memberikan efek antioksidan dan anti-inflamasi menjelaskan mengapa banyak orang dengan penyakit sendi terasa sangat lega ketika mengkonsumsi herbal ini. Dalam sebuah penelitian terbaru tentang pasien dengan rheumatoid arthritis (peradangan sendi kronis), kurkumin dibandingkan dengan fenilbutazon akan menghasilkan perbaikan yang sebanding dalam durasi singkat seperti kaku pada pagi hari dan mengurangi pembengkakan sendi.
3. Pencegahan Kanker
  • Kandungan antioksidan kurkumin ini memungkinkan untuk melindungi sel-sel usus besar dari radikal bebas yang dapat merusak DNA. Proses ini sangat bermanfaat khususnya bagi usus besar yang mana pergantian sel cukup pesat, yang terjadi kira-kira setiap tiga hari. Karena replikasi sel ini sering terjadi, mutasi DNA pada sel usus dapat menyebabkan pembentukan sel-sel kanker jauh lebih cepat. Curcumin juga membantu tubuh untuk menghancurkan sel-sel kanker, sehingga mereka tidak dapat menyebar ke seluruh tubuh yang dapat membuat kerusakan yang lebih parah.Cara utama kurkumin melakukannya adalah dengan meningkatkan fungsi hati.(Baca : Manfaat Kunyit Putih)
  • Mekanisme lain yang dilakukan oleh curcumin (zat pembentuk kuning/orange pada kunyit) yang dapat melindungi dari perkembangan kanker adalah dengan menghambat sintesis protein dianggap berperan dalam pembentukan tumor dan mencegah perkembangan suplai darah tambahan yang diperlukan untuk pertumbuhan sel kanker.  Kunyit lebih ampuh dari pada manfaat daun serai dan mungkin sama baiknya dengan manfaat daun sirsak dalam membasmi kanker.
  • Kanker apa saja yang ampuh di cegah melalui kunyit ?
  • Kanker hati,
  • Kanker usus besar,
  • Kanker darah,
  • Kanker prostat
4. Meningkatkan Antioksidan
  • Kandungan curcumin merupakan salah satu antioksidan kuat yang dapat menetralkan radikal bebas karena struktur kimianya yagn dimilikinya. Selain itu kurkumin juga meningkatkan aktivitas enzim antioksidan di dalam tubuh sendiri. Dengan cara ini, curcumin memberikan perlawanan / membunuh radikal bebas.
5. Meningkatkan Fungsi Hati
  • Penelitian yang dilakukan dengan objek studi tikus yang dilakukan untuk mengevaluasi efek kunyit pada kemampuan hati untuk mendetoksifikasi xenobiotik (beracun) bahan kimia, kadar dua enzim detoksifikasi hati sangat penting (UDP glucuronyl transferase dan glutathione-S-transferase) secara signifikan meningkat pada tikus yang diberi makan kunyit dibandingkan dengan yang tidak. Para peneliti berkomentar, “Hasil penelitian menunjukkan bahwa kunyit dapat meningkatkan sistem detoksifikasi selain sifat anti-oksidan”
6. Mengurangi Resiko Leukimia
  • Penelitian yang dipresentasikan pada konferensi mengenai leukimia yang diselenggarakan di London, memberikan bukti bahwa mengonsumsi makanan dibumbui dengan kunyit bisa mengurangi risiko terkena leukimia.
  • Adalah Prof. Moolky Nagabhushan dari Loyola University Medical Centre, Chicago, IL yang hampir 20 tahun melakukan studi ini. Dalam studinya ia mengatakan bahwa curcumin dalam kunyit dapat :
  • Menghambat mutagenisitas hidrokarbon aromatik polisiklik (PAH) (bahan kimia karsinogenik yang diciptakan oleh pembakaran bahan bakar berbasis karbon termasuk asap rokok)
  • Menghambat radiasi kerusakan kromosom
  • Mencegah pembentukan amina heterosiklik berbahaya dan senyawa nitroso, yang terdapat pada makanan olahan tertentu, seperti produk daging olahan yang mengandung nitrosamin.
  • Menghambat perbanyakan sel leukemia dalam kultur sel
7. Perlindungan kardiovaskular (Penyakit yang berhubungan dengan pembuluh darah)
  • Curcumin mungkin dapat mencegah oksidasi kolesterol dalam tubuh. Karena kolesterol teroksidasi dapat merusak pembuluh darah dan menumpuk di plak yang dapat menyebabkan serangan jantung atau stroke, mencegah oksidasi kolesterol baru dapat membantu mengurangi perkembangan aterosklerosis dan penyakit jantung.
  • Kunyit merupakan sumber vitamin B6 yang diperlukan untuk menjaga tingkat homocysteine ​​agar tidak terlalu tinggi. Asupan B6 merupakan salah satu asupan tinggi vitamin B6 dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung.
  • Dalam penelitian yang dipublikasikan dalam Indian Journal of Physiology and Farmakologi, ketika 10 relawan yang sehat mengkosumsi 500 mg kurkumin per hari selama 7 hari, tidak hanya melakukan menurunkan tingka oksidasi darah sehingga menurunkan kolesterol sebesar 33%, tetapi total kolesterol mereka turun 11.63%, dan HDL mereka (kolesterol baik) meningkat sebesar 29%! (Soni KB, Kuttan R).
8. Mencegah Alzaimer
  • Sejumlah penelitian menunjukkan bahwa kurkumin, konstituen biologis aktif dalam kunyit, dapat mencegah penyakit Alzheimer dengan mengaktifkan gen yang mengkode produksi protein antioksidan. Sebuah studi yang diterbitkan dalam Journal Biokimia Italia (Desember 2003) membahas peran kurkumin dalam induksi dari jalur oxygenase heme, sistem pelindung, bila dipicu dalam jaringan otak, menyebabkan produksi bilirubin antioksidan menjadi lebih kuat, yang melindungi otak melawan oksidatif (radikal bebas) dan cidera.
  • Oksidasi tersebut diduga menjadi faktor utama dalam penuaan dan menyebabkan gangguan neurodegenerative termasuk demensia seperti penyakit Alzheimer. Penelitian lain yang dilakukan bersama oleh tim Italia dan Amerika Serikat dan dipresentasikan pada konferensi tahunan American Physiological Society tahun 2004 di Washington, DC, menegaskan bahwa kurkumin berperan penting menginduksi gen, yang disebut hemeoxygenase-1 (HO-1) di astrosit dari wilayah hippocampus otak.
9. Mencegah Depresi
  • Depresi juga berkaitan dengan menurunnya fungsi neurotropik yang diturunkan dari otak dan menyusutnya hippocampus, area otak yang berperan dalam belajar dan memori. karena kandungan kunyit memiliki fungsi untuk membantu proses neurotropik ini membuatnya dapat memberikan efek anti depresi.
  • Selain 9 Manfaat Utama Tersebut di atas, kunyit juga dapat memberikan berbagai efek penting bagi kesehatan, berikut beberapa khasiat kunyit lainnya :
  1. Diabetes Mellitus
  2. Tifus
  3. Usus Buntu
  4. Disentri
  5. Sakit Keputihan
  6. Haid tidak lancar
  7. Perut mules pada saat haid
  8. Membantu memperlancar ASI
  9. Mampu membantu memperlancar saat persalinan
  10. Menyapih bayi
  11. Cangkrang (waterproken)
  12. Amandel
  13. Berak Lendir
  14. Morbili
  15. Sakit Perut
  16. Perut Mual
  17. Perut Mulas
  18. Perut Kembung
  19. Diare
  20. Maag
  21. Sembelit
  22. Susah untuk buang air besar
  23. Sakit Kepala
  24. Sariawan
  25. Mabuk Kendaraan
  26. Sakit karena gigi berlubang
  27. Penambah darah
  28. Membersihkan darah
  29. Menambah Nafsu Makan
  30. Eksim
  31. Mengobati bisul
  32. Mengobati borok atau koreng
  33. Mengobati bengkak karena disengant oleh serangga atau bulu ulat
  34. Kurap
  35. Gatal – gatal
  • Kunyit Untuk Kecantikan
  1. Menghilangkan Noda bekas jerawat
  2. Membuat kulit menjadi lebis halus
  3. Bisa membuat kulit terlihat lebih kencang dan awet muda
  4. Mengobati kulit berminyak karena bisa mengurangi produksi minyak berlebih pada kulit
  5. Mengobati Jerawat
  6. Menyamarkan kerutan
  7. Bisa dijadikan sebagai pewarna rambut yang alami
  8. Mencegah terjadinya penuaan dini
  9. Mengurangi bulu pada kulit
  10. Mengatasi Rambut Rontok
  11. Membantu mengangkat sel – sel kulit mati
  12. Mengatasi rambut berketombe
  13. Bisa menghaluskan kulit tumit dan siku
  14. Melembabkan kulit yang kering
  15. Membuat kulit gelap menjadi lebih cerah dan putih.
  • Manfaat kunyit untuk kesehatan memang sangat banyak sekali, manfaatkan lah untuk meningkatkan fungsi tubuh dan kesehatan kita. Cara penggunaannya dapat dilakukan dengan berbagai hal seperti dalam bumbu masakan, bubuk, direbus, atau dimakan langsung jika bisa.


Resepi Air Kunyit 

Bahan-bahan air kunyit sedap

Halia sebesar ibu jari (boleh tambah jika nak rasa yang 'kick')
Kunyit hidup sebesar ibu jari (boleh tambah jika nak rasa yang 'kick')
2 sudu besar madu
2 sudu besar pes asam jawa adabi

Cara penyediaan air kunyit yang sedap :

Blend semua bahan di atas bersama 3 cawan air masak. Tapis dan simpan di dalam peti ais. Sebab CN tak nak minum sejuk, sebelum minum CN biarkan pada suhu bilik. Air ini hendaklah diminum 3 hari berturut-turut.

Friday, September 22, 2017

MELAWAT I SOHO I CITY SEKSYEN 7 SHAH ALAM

As salamualaikum semua

Ni 1st time datang i city shah alam..

Anak anak seronok giler.... Tapi ambik gambar kat luar je lah.. Sebab nak masuk taman kena bayar.. Eh.. Eh harga masuk taman mahal... So anak anak emak sory x dapat nak belanja korang ye.. Tunggu gaji mama dulu

Tunggu dapat gaji 25 hb ni baru bole masuk.. Saya belanja gambar dulu la..









Tengok tu kan.. Bawa jalan pun mereka dah seronok giler.. Tak pe nak.. Mama belanja ayam gunting lepas ni.. Tu pun balik tanya lagi esok nak bawa mereka pegi kemana


Adoiii... Mama dah pening!! 

Sunday, September 10, 2017

KHASIAT BUAH GOJI BERRY



KHASIAT BUAH GOJI BERRY



Goji berry merupakan salah satu buah super yang kaya akan manfaat. Buah ini berasal dari china dan sudah di budidayakan dengan baik di negara Indonesia. Buah ini dipercaya dapat membantu masalah yang di alami pria untuk meningkatkan kesuburan pria. Sejak zaman dahulu buah ini sudah banyak di gunakan untuk bidang kesehatan oleh masyarakat China tak hanya di negara Indonesia.
Kandungan Goji Berry
Goji berry mengandung senyawa dan vitamin sebagai berikut :
  • Asam amino – Asam amino ini merupakan salah satu senyawa organik yang berguna untuk kesehatan terutama perkembangan otak. Manfaat asam amino lebih banyak di butuhkan saat janin berada di dalam kandungan untuk perkembangan janin.
  • Vitamin c – Kandungan goji berry juga memiliki vitamin c yang tinggi yang baik bagi kesehatan tubuh sebagaimana manfaat vitamin c yang terdapat pada buah – buahan yang lain.
  • Vitamin e – Manfaat vitamin e bagi tubuh sangat baik untuk kesuburan oleh sebab itu banyak pasangan suami istri yang di anjurkan untuk mengkonsumsi makanan dan buah yang mengandung vitamin e.
  • Mineral – Goji berry juga mengandung mineral yang baik bagi kesehatan karena fungsi mineral yang berguna untuk menetralkan makanan yang masuk ke dalam tubuh.
  • Karoten – Senyawa yang terdapat pada buah dan sayuran yang berfungsi untuk antioksidan juga bagi tubuh yang banyak terdapat pada wortel.
Dari semua kandungan vitamin dan mineral yang terdapat pada buah ini memberikan kesehatan pada tubuh secara lebih alami karena bersumber pada alam.
Manfaat Goji Berry
Goji berry juga mengandung sejumlah manfaat di bidang kesehatan antara lain adalah sebagai berikut ini :
1. Mencegah penuaan dini
Goji berry dapat mencegah penuaan dini pada kulit karena beberapa faktor seperti stres yang berlebihan dan polusi udara yang terjadi akibat dari rokok. Penuaan dini dapat diartikan sebagai penuaan yang terjadi sebelum waktunya dan menurut beberapa penelitian mengatakan bahwa kulit baru mulai mengendur dan menunjukkan tanda – tanda penuaan diatas umur empat puluh tahun.
2. Anti infeksi
Manfaat yang paling terasa saat terjadi luka pada tubuh adalah anti infeksi yang terdapat pada buah asal china ini. Masyarakat sejak dahulu sudah menggunakan buah goji berry ini sebagai salah satu anti infeksi yang paling manjur dalam proses penyembuhan luka.
3. Kanker
Salah satu manfaat goji berry yang terbaik juga dapat menangkal serangan kanker yang terdapat pada tubuh. Goji berry berfungsi untuk mencegah dan juga mengobati kanker yang telah menyerang tubuh asal rutin di konsumsi dengan konsultasikan dulu kepada para dokter. Kanker merupakan sel – sel yang berkembang tidak terkendali di dalam tubuh. Kanker menjadi penyebab kematian nomor dua yang ada di dunia dan tidak sedikit orang yang meninggal setiap tahunnya karena disebabkan oleh penyakit kanker ini.
4. Sistem imunitas
Daya tahan tubuh di perlukan bagi tubuh untuk menunjang aktivitas sehari – hari. Daya tahan tubuh bisa jadi lemah karena faktor kegiatan yang berlebihan sehingga virus ataupun penyakit jadi mudah menyerang. Oleh sebab itu penting bagi anda yang memiliki serangkaian aktivitas untuk menjaga sistem imunitas. Menjaga sistem imunitas tidaklah harus dengan mengonsumsi obat obatan tapi anda juga bisa memanfaatkan buah cantik satu ini yaitu goji berry. Buah bewarna merah menyala ini sudah banyak digunakan sebagai salah satunya adalah untuk menjaga dan meningkatkan sistem imunitas pada tubuh.
5. Diabetes
Penyakit diabetes erat kaitannya dengan tingginya kadar gula dalam darah sehingga di dalam darah terdapat banyak gula yang tidak baik bagi kesehatan tubuh. Diabetes dapat di turunkan bagi anak jika sebelumnya orang tua mempunyai riwayat penyakit diabetes. Karena itu penting bagi anda untuk tetap waspada terhadap penyakit yang satu ini. Untuk pengobatan alami anda dapat memcoba mengkonsumsi buah goji berry sebagai salah satu buah yang bermanfaat untuk mencegah diabetes dan mengobatinya. Karena terbuat dari bahan alami maka secara otomatis diabetes dapat mengobati secara bertahap dari waktu ke waktu dengan syarat anda konsisten untuk terus melakukannya.
6. Mata
Sumber vitamin a merupakan vitamin yang baik bagi kesehatan mata. Goji berry juga mengandung vitamin a di dalamnya sehingga baik untuk mencegah kerusakan pada mata dan juga menyehatkan mata. Mata merupakan salah satu organ paling penting untuk melihat hal – hal yang terjadi di sekitar kita. Semuanya terekan dengan sempurna di otak melalui mata yang melihat. Karena begitu penting fungsinya dalah kehidupan makan anda harus menjaga mata dengan memberikan nutrisi yang cocok untuk menunjang kesehatan mata sampai anda tua nanti.
7. Kolesterol
Siapa musuh yang paling utama bagi jantung ? Ya kolesterol yang tinggi tetap menjadi momok yang menakutkan pada kesehatan jantung. Seakan kolesterol harus di musuhi untuk menghindari bahaya yang dapat mengancam kesehatan organ yang berfungsi untuk memompa darah keseluruh tubuh manusia. Oleh sebab itu karena fungsinya tersebut jantung harus tetap di perhatikan dan di jaga kesehatannya dengan sangat. Kolesterol dapat disebabkan karena timbunan lemak yang mempersempit aliran darah dan lama kelamaan semakin sempit membuat pasokan darah ke organ lain berkurang dan ini akan sangat berbahaya bagi kesehatan tubuh.
8. Impotensi
Impotensi merupakan sejenis penyakit yang banyak menyerang kaum adam. Imptensi dapat disebabkan oleh aktivitas rokok yang berlebihan. Karena itu banyak terdapat tanda peringatan untuk menghindari rokok karena tidak baik untuk kesehatan tubuh. Di sisi lain merokok juga gapat menyebabkan kerusakan pada paru – paru jika di hirup dalam waktu yang lama. AKtivitas meroko tidak hanya merugikan bagi yang merokok tapi juga bagi para peroko pasif yang ada di sekitar orang yang merokok. 
9. Jamur
Goji berry memiliki manfaat yang lain yaitu untuk mengatasi penyakit jamur pada kulit. Caranya cukup hancurkan buah goji berry tumbuk hingga halus dan balurkan pada kulit yang terinfeksi jamur tersebut.
10. Hati
Hati manusia terletak di atas lambung sebelah kanan. Hati merupakan salah satu organ terbesar yang terdapat di dalam tubuh. Fungsi hati adalah untuk membuang racun racun yang terdapat pada makanan keluar dari dalam tubuh. Karena fungsinya tersebut hati harus di jaga kesehatannya dan anda dapat menjaga kesehatan hati dengan cara raji mengonsumsi buah goji berry dalam kehidupan sehari – hari.
Demikianlah manfaat buah goji berry ini bagi kesehatan tubuh, jadi anda dapat mecoba merasakan manfaatnya dengan rajin mengonsumsi buah merah ini.


KHASIAT WHITE FUNGUS






Kulat putih atau White fungus ini kebiasaannya di letakkan sebagai bahan utama dalam Lai Chi Kang. 

Satu masa dahulu saya ingatkan White Fungus ini sarang lebah dalam lai Chi kang,  apabila semakin dewasa baru saya tahu ia adalah White Fungus. 

Bagi golongan lain,  White fungus di gelar " sarang burung golongan miskin"  atas khasiat white fungus yang amat bagus untuk kecantikan kulit dan Awet muda. 

Berikut adalah antara KHASIAT

KEBAIKAN WHITE FUNGUS untuk info bersama. 

1. White fungus atau snow fungus terkenal di kalangan kaum cina sebagai bahan awet muda untuk kulit.  Dipercayai jika sering menikmati White Fungus ini kulit akan lebih anjal dan Awet muda atas asbab kolagen yang diberikan oleh White Fungus ini kepada kulit.  Walau bagaimanapun tiada kajian sains yang dilakukan bagi mengesahkan perkara ini.


2.  Semenjak 2000 tahun lampau masyarakat Cina dan Jepun menggunakan White Fungus ini untuk kecantikan dan Awet muda tubuh.  Mereka percaya dengan menikmati White Fungus kulit akan lebih cantik dari segi komplikasi kulit dan mengurangkan kedutan serta masalah kulit termasuk jerawat dan bintik di wajah.


3. White fungus juga bagus untuk mengurangkan panas badan dan batuk kering juga sebagai tonik herba untuk tubuh.


4. White fungus juga dipercayai membantu mengurangkan kolesterol selain mempunyai sumber anti kanser.


6. Selain itu White Fungus membantu dalam membersihkan hati dan menjadikan hati bertambah kuat selain sebagai makanan anti radang yang bagus.


7.  Dikatakan jika anda rajin menikmati White Fungus kedutan atau garis kedutan di wajah akan berkurang dan konfleksi wajah juga akan menjadi bertambah muda.


8. White fungus juga dikatakan bagus untuk kesihatan rahim malah ada pendapat mengatakan White Fungus boleh mengurangkan risiko penyakit ini.


berdekatan anda dengan serendah RM3 sahaja sebungkus.


Hanya rendam sahaja White Fungus ini selama 2-3 jam dalam air panas dan anda boleh menikmatinya sebagai minuman lai Chi kang atau sup.





PAHALA SEPERTI SATU HAJI CARA TIDAK PEGI KE MASJID HARAM

Ada cara lain untuk mendapat pahala seperti satu haji (PAHALA HAJI SUNAT)  tidak dapat pergi ke masjid haram dan Masjid Nabawi :

1. Datang awal ke masjid untuk tunai Solat Jumaat

2. Solat Isyak dan Subuh berjamaah di masjid

3.Datang masjid untuk majlis ilmu




PAHALA LAIN:
1. Setiap langkah ke masjid diangkat darjatnya

2.Bantuan kewangan bagi membina atau meluaskan masjid

3.Hati yang sentiasa mengingati masjid

4. Malaikat sentiasa berselawat ke atas mereka yang menunggu solat di masjid

5. Solat Dhuha di masjid

MENGAPA WANITA DILARANG KE MASJID?

-Wanita sebaik-baiknya bersolat sahaja dirumah, memang pahala besar. Tetapi pahala seorang wanita juga dikira sama pahala jika menggalakan suami dan anak-anak lelaki bersembahyang di masjid

-Tidak baik untuk bercampur pada hari Jumaat.Untuk elak perkara yang tidak diingini

-Berebut solat dengan orang yang bersembahyang Jumaatsetiap kali azan berkumandang

-Berebut pahala 27 kali ganda kelebihan

-Membiarkan tanggungjawab menjaga anak untuk keluar masjid beribadat.