KHASIAT HALIA


KHASIAT HALIA


Halia banyak digunakan dalam masakan melayu. Tak lengkap rasanya kalau bahan ini tiada di dapur kerana kebanyakan masakan berasaskan herba menggunakan Halia.
Tahukah anda Halia juga bermanfaat dari segi kesihatan. Ada 10 kelebihan haliayang mungkin kita sendiri tidak tahu:
1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untukmemperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.
2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.
4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari
5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen
6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.
7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.
8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.
9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.
10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri.
Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.
11. Mengurangkan Morning Sickness. 
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

Pengambilan halia juga mampu mencegah rasa pening dan mual atau ‘motion sickness’ semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di tekak.
CARA PENGAMBILAN AIR HALIA
1. Bacakan Al-Fatihah - 1x
2. Bacakan Selawat syifa - 3x
3. Bacakan ayat assyifa dari surah Al Isra' ( surah 17 : ayat 82 )
4. Minum segelas air halia 3 teguk, 3 teguk sampai habis. JANGAN bernafas dalam gelas.
5. Bertawakkal pada Allah, In Shaa Allah sembuh.

CARA MENYEDIAKAN AIR HALIA
Resepi 1
Air Halia + Gula Melaka/Merah + Madu
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 2
Air Halia Aroma Pandan
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Daun Pandan 6”
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan daun pandan 6”-8“ yang dipintal kemudian matikan api.
4. Tutup periuk dan biarkan air halia menjadi suam.
5. Tapis ke dalam bekas sesuai.
6. Tambah madu/gula secukup rasa

Resepi 3
Air Halia Aroma kayu manis (Cinnanom)
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
1” Kayu manis / Serbuk kayu manis
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan kayu manis 1” / tabur sedikit serbuk kayu manis. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 4
Air Halia + Kunyit
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Kunyit hidup
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis. Potongkan 1-3 Hirisan kunyit hidup bersaiz duit siling 10 sen.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan kunyit, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 5
Air Halia + Cengkih
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
4-5 biji cengkih

B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan cengkih, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.
                             JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

No comments:

Post a Comment

berikan komen anda