Makanan dibawah sangat sesuai dibuat sendiri untuk baby 6-8 bulan...ada nurse cakap x sesuai bagi bayi makan bila usia 4 bulan ikut pengalaman aku keempat2 anakku bagi jer masa usia 4 bulan bila sudah tau meniarap dah sampai masa dia belajar makan nestum/ bubur tujuan dia supaya kaki dan tangan kuat dan cepat merangkak, tapi awal2 bulan x bagi lagi makan ayam, daging, ikan yang gatal termasuk ikan bilis.. tak nak ajar lagi sebab takut dia alah.. Resepi dibawah saya senaraikan untuk ibu-ibu mencuba resipi menu harian bayi anda.
  1. Bubur nasi + bayam 
  2. Bubur nasi + bayam + ikan bilis
  3. Bubur nasi + brokoli 
  4. Bubur nasi + brokoli + ikan bilis
  5. Bubur nasi + ayam
  6. Bubur nasi + ayam + bayam
  7. Bubur nasi + brokoli + ayam
  8. Bubur nasi + kurma
  9. Bubur nasi + kismis
  10. Bubur nasi + ayam + saderi
  11. Bubur nasi + carrot + ayam
  12. Bubur nasi + carrot + ikan bilis
  13. Bubur nasi + kubis bunga + ikan bilis
  14. Bubur nasi + kacang pis + ayam
  15. Bubur nasi + kacang pis + ikan bilis
  16. Oat + puree epal
  17. Oat + puree carrot
  18. Oat + puree betik
  19. Oat + puree pisang
  20. Oat + puree kiwi
  21. Oat + puree labu
  22. Oat + puree keledek
  23. Oat + avacado
  24. Oat + kurma
  25. Oat + kismis
  26. Kentang + ayam
  27. Kentang + ikan bilis
  28. Kentang + sayur 
  29. Speghati + ikan bilis
  30. Speghati + ayam





   ni menu baby untuk jadi guardline saya untuk bagi makan, dah lama tak dapat bayi..ingat-ingat lupa pula...


Cara buat bubur nasi mudah saja... Ambil segenggam beras...basuh bersih dan rebus dangan dua gelas air... Masukkan je ikan bilis atau apa-apa yang nak dicampurkan tu bila dah mendidih... Cuma kalau campur sayur... Masukkan sayur bila bubur dah hampir kering... Sebab nanti zat nya hilang pula bila rebus terlalu lama... Lepas dah kering... Kisar dengan pengisar kering... Bila baby nak makan, bancuh dengan susu atau air suam...

Biasanya segenggam nasi cukup untuk tiga kali makan... Makan pagi, tengah hari dan petang... Biasanya oat aku masak untuk makan pagi atau sarapan dan juga makan petang... Tengah hari makan bubur nasi...

Nasi tak sesuai untuk campur dengan kentang sebab dua-dua karbo...

Resepi untuk oat mudah juga... Kisar oat kering hingga halus... Simpan dalam bekas kedap udara... Bila nak makan, bancuh oat dengan air panas kemudian campur dengan puree buah... Kacau sebati dan boleh la makan...

Kalau anak dah ada gigi, lagi mudah.. Boleh masak bihun kosong...roti dan banyak lagi yang boleh dipelbagaikan... Memang kena kreatif la memasak untuk baby ni... Supaya baby tak bosan dengan menu yang sama... 

Gabungan makanan ikut resepi diatas perlu dilakukan secara berperingkat. Untuk bayi enam bulan, mulakan dengan bubur kosong, dimasak lembik dan dikisar... bila dah seminggu dia biasa makan, baru mula campurkan sikit-sikit... kemudian campurkan dengan sesuatu makanan baru secara berperingkat... Ikan laut kurang digalakkan kerana tinggi merkuri, tapi anak 8 bulan ke atas,boleh la cuba bagi makan ikan laut seperti ikan merah dan ikan tenggiri dalam kuantiti yang sedikit. 

30 resepi diatas boleh la digilir-gilirkan selama sebulan... jadi, takdelah bayi rasa bosan makan makanan yang sama... umur hampir lapan bulan biasanya tekstur bubur dah sedikit kasar...tak perlu blend tapi cukup dengan lecek je... sebab dia dah mula mengunyah.. walaupun takde gigi.. Sebaiknya masak makanan ikut keperluan... elakkan bekukan atau sejuk dan panaskan makanan bayi..sebab kurang khasiatnya.. kita sendiri pun tak lalu kan nak makan makanan yg disejukbeku pastu panaskan semula.. apatah lagi bayi... bayi tak makan banyak, tapi kerap makan... 

Selamat mencuba ea... enjoy memasak, jika anak suka makan... 


nota:
- Elakkan kenalkan anak dengan nestum dikala usia 5-6 bulan, kerana khuatir dia kurang makan natural food... untuk snek sihat boleh sediakan potongan buah segar dan bagi baby pegang... 
-Sila guna banyak air untuk bancuhan supaya bubur nasi lembek, takut pejal sangat dia sembeli nanti
-untuk 4 bulan saya sarankan makan dua kali sehari sahaja sehingga 6 bulan, untuk elak bayi rasa bosan makan selang seli dengan menu bubur yang berlainan selang sehari.
- banyakkan minum air masa memberi bubur nasi.. cara mudah bagi air melalui botol susu dan sudu pun boleh.

Comments

Popular posts from this blog

RAHSIA CEMBURU LELAKI MELALUI ZODIAK

RAHSIA NOMBOR RUMAH

RAHSIA TULISAN