TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR

TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR


Seperti lazimnya saya ingin berbicara tentang beberapa tip dari pengalaman saya yang lepas menjelang Final Exam. Di kala Exam semakin hampir dan masa untuk menelaah pelajaran semakin terhad kita berasa semakin tertekan. Sebaliknya di waktu sebegini kita harus berada disisi buku-buku pelajaran dan membuang perasaan yang menganggu fikiran kita sejauh yang mungkin.
Ambil jadual Exam anda dan tandakan tarikh hari Exam.
Highlightkan dengan warna yang terang tarikh exam anda.
1) Belajar Awal sebelum exam dan mula mengulang-kaji pelajaran dengan membaca Topic-topic yang penting dari Module anda. Dapat membantu anda merancang masa dengan lebih efisien.
2) Peruntukkan lebih masa untuk membaca, buat persediaan untuk Exam. Jangan baca Study Guide jadikan ia sebagai panduan, bahan yang terdapat didalam Study Guide tidak mencukupi berbanding nota lengkap.
3) Setiap kali anda membaca dalam masa 20min, rehatkan minda anda selama 5min. Ini akan membantu anda mengingati pelajaran yang telah anda baca.
4) Highlightkan points atau isi-isi yang penting dengan warna yang terang serta cerah didalam Nota anda. Dan isi-isi yang kurang penting dengan warna yang pudar. Ini akan membantu anda meneliti point-point yang penting yang perlu diingati.
5) Selepas membaca sesuatu Topic atau subtopiic dari Module anda. Buat Peta Minda yang ringkas. Ini membantu anda memahami nota yang telah dibaca. Anda juga boleh membuat nota ringkas dalam bentuk Visual (Visualize) dengan pen yang berwarna-warni. Sesuatu yang berbentuk visual lebih mudah difahami.
6) Cipta Akronim (Acronyms) juga salah satu cara mengingati nota-nota penting. contoh : BOE - Bank Of England. 
7) Buat latihan seberapa banyak yang mungkin. Muat turun Contoh-contoh soalan tahun-tahun yang lepas yang terdapat di Digital Library. Cari jawapan soalan -soalan tersebuat. Ini juga membantu anda memahi bentuk Format soalan Exam course anda. Disamping itu anda boleh melatih diri anda menjawap soalan dalam masa yang diperuntukkan dalam Exam.
8) Bagi menghilangkan rasa letih dan mengantuk. Jika sesuai ambil Vitamin. Anda juga boleh cuba makan Dark Chocolate rasanya agak pahit tetapi ia dapat merangsangkan minda dan mudah mengingati pelajaran. Atau minum Milo yang panas juga melegakan dan membuat anda cergas.
9) Tidur secukupnya  pada malam sebelum Exam amat  penting dan membantu anda menjawap soalan Exam dengan lebih lancar.
Pada hari Exam bangun awal dan sampai awal di Pusat Exam. Sebelum masuk ke dalam dewan Exam.
1) Pastikan anda bawa alatulis serta 2 atau 3 batang pen yang dapat menulis dengan lancar.
2) Baca soala dengan Teliti sebelum mula menjawap. Lihat markah yang peruntukkan untuk sesuatu soalan dan masa yang perlu diambil untuk menjawap soalan tersebut. Jangan ambil masa yang terlalu panjang untuk menjawap soalan yang markahnya hanya 10  contohnya.!
3) Bagi soalan yang berbentuk Easy yang memerluka huraian. Jika terdapat Point-point yang perlu dihuraikan. Anda boleh bagi dalam bentuk nombor . contoh 1 ...., 2..... dan seterusnya. Anda juga boleh buat graph jika bersesuaian dengan course subject anda.
4) Sewaktu memilih soalan yang perlu dijawap, piilihlah soalan yang anda yakin boleh memperoleh markah yang tinggi. Dan sebelum menulis diatas kertas jawapan catat isi-isi penting bagi soalan itu dalam kertas soalan, ini dapat membantu anda menghuraikan semua isi dengan lebih terperinci.
5) Sentiasa berwaspada dan lihat jam di tangan anda semasa menjawap soalan, Jangan membuang masa menjawap sesuatu soalan terlalu lama. Bahagikan masa dengan sebaiknya.
6) Jangan Panic dan Mudah Putus Asa dengan keluar dari dewan Exam, apabila anda dapati soalan yang ditanya dalam Exam terlalu susah, anda tidak ada idea pada masa itu apa yang hendak dijawap. Tarik nafas, baca doa dan baca kembali soalan, mula jawap dengan soalan yang paling mudah. Jangan risau, teruskan jawap. Jangan persiakan segala usaha anda sepanjang semester. Komitmen anda dalam berbentuk tenaga dan wang ringgit.
7) Baca Jawapan Anda sebelum hantar. Periksa segala kesalahan bahasa.
Kami sentiasa mendoakan kejayaan anda semua.  Semoga coretan ini memberi sedikit panduan pada anda.
Akhirkata, Segala usaha anda pasti akan membuahkan hasil yang boleh membanggakan anda sekeluarga. Seperti kata Nelson Mandela, Education is the most powerful weapon you can use to change the world. 
Good luck and all the best guys!
Best regards.

KHASIAT HALIA


KHASIAT HALIA


Halia banyak digunakan dalam masakan melayu. Tak lengkap rasanya kalau bahan ini tiada di dapur kerana kebanyakan masakan berasaskan herba menggunakan Halia.
Tahukah anda Halia juga bermanfaat dari segi kesihatan. Ada 10 kelebihan haliayang mungkin kita sendiri tidak tahu:
1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untukmemperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.
2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.
4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari
5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen
6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.
7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.
8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.
9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.
10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri.
Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.
11. Mengurangkan Morning Sickness. 
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

Pengambilan halia juga mampu mencegah rasa pening dan mual atau ‘motion sickness’ semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di tekak.
CARA PENGAMBILAN AIR HALIA
1. Bacakan Al-Fatihah - 1x
2. Bacakan Selawat syifa - 3x
3. Bacakan ayat assyifa dari surah Al Isra' ( surah 17 : ayat 82 )
4. Minum segelas air halia 3 teguk, 3 teguk sampai habis. JANGAN bernafas dalam gelas.
5. Bertawakkal pada Allah, In Shaa Allah sembuh.

CARA MENYEDIAKAN AIR HALIA
Resepi 1
Air Halia + Gula Melaka/Merah + Madu
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 2
Air Halia Aroma Pandan
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Daun Pandan 6”
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan daun pandan 6”-8“ yang dipintal kemudian matikan api.
4. Tutup periuk dan biarkan air halia menjadi suam.
5. Tapis ke dalam bekas sesuai.
6. Tambah madu/gula secukup rasa

Resepi 3
Air Halia Aroma kayu manis (Cinnanom)
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
1” Kayu manis / Serbuk kayu manis
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan kayu manis 1” / tabur sedikit serbuk kayu manis. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 4
Air Halia + Kunyit
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Kunyit hidup
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis. Potongkan 1-3 Hirisan kunyit hidup bersaiz duit siling 10 sen.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan kunyit, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 5
Air Halia + Cengkih
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
4-5 biji cengkih

B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan cengkih, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.
                             JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

khasiat KUNYIT


Kunyit merupakan salah satu rempah yang sangat banyak terdapat di Indonesia, bahkan tidak sedikit yang menjadikannya sebagai herbal tradisional. Tidak heran karena manfaat tanaman / rempah ini tidak hanya untuk masakkan melainkan juga untuk kesehatan. Manfaat kunyit antara lain yang paling sering diketahui oleh masyarakat umum adalah untuk ibu menyusui, untuk ibu hamil dan sebagainya. Sedangkan manfaat lainnya dari kunyit adalah untuk membersihkan wajah dan menghilangkan flek hitam pada kulit.


Manfaat Kunyit

Manfaat kunyit untuk kesehatan sudah tidak terbantahkan lagi, ia memiliki berbagai nutrisi sehat yang dibutuhkan tubuh manusia.
1. Anti Inflamasi (peradangan)
Kandungan minyak volatile dalam kunyit telah menunjukkan aktivitas anti-inflamasi yang signifikan dalam berbagai model eksperimental dan penelitian. Bahkan lebih kuat dari minyak atsiri, hal ini dikarenakan pigmen kuning atau oranye dari kunyit yang disebut curcumin. Curcumin dianggap agen farmakologis utama dalam kunyit. Dalam banyak penelitian, efek anti-inflamasi curcumin ini telah terbukti sebanding obat hydrocortisone dan fenilbutazon sebagai zat anti-inflamasi seperti Motrin. Berbeda dengan obat-obatan, yang berhubungan dengan efek toksik yang signifikan (pembentukan ulkus, penurunan jumlah sel darah putih, pendarahan usus), curcumin tidak menghasilkan toksisitas.
2. Rheumatoid Arthritis (peradangan sendi kronis)
  • Studi klinis telah membuktikan bahwa kurkumin dalam kunyit juga diberikannya efek antioksidan yang sangat kuat. Sebagai antioksidan, kurkumin mampu menetralisir radikal bebas, bahan kimia yang dapat dalam tubuh dan menyebabkan berbagai kerusakan pada sel-sel sehat dan membran sel. Hal ini penting dalam banyak penyakit, salah satunya adalah radang sendi, di mana radikal bebas merupakan penyebab peradangan sendi yang menyakitkan dan kerusakan pada sendi.(Baca :Manfaat Temulawak, Manfaat BangleManfaat Susu Kunyit,)
  • Kandungan kunyit yang dapat memberikan efek antioksidan dan anti-inflamasi menjelaskan mengapa banyak orang dengan penyakit sendi terasa sangat lega ketika mengkonsumsi herbal ini. Dalam sebuah penelitian terbaru tentang pasien dengan rheumatoid arthritis (peradangan sendi kronis), kurkumin dibandingkan dengan fenilbutazon akan menghasilkan perbaikan yang sebanding dalam durasi singkat seperti kaku pada pagi hari dan mengurangi pembengkakan sendi.
3. Pencegahan Kanker
  • Kandungan antioksidan kurkumin ini memungkinkan untuk melindungi sel-sel usus besar dari radikal bebas yang dapat merusak DNA. Proses ini sangat bermanfaat khususnya bagi usus besar yang mana pergantian sel cukup pesat, yang terjadi kira-kira setiap tiga hari. Karena replikasi sel ini sering terjadi, mutasi DNA pada sel usus dapat menyebabkan pembentukan sel-sel kanker jauh lebih cepat. Curcumin juga membantu tubuh untuk menghancurkan sel-sel kanker, sehingga mereka tidak dapat menyebar ke seluruh tubuh yang dapat membuat kerusakan yang lebih parah.Cara utama kurkumin melakukannya adalah dengan meningkatkan fungsi hati.(Baca : Manfaat Kunyit Putih)
  • Mekanisme lain yang dilakukan oleh curcumin (zat pembentuk kuning/orange pada kunyit) yang dapat melindungi dari perkembangan kanker adalah dengan menghambat sintesis protein dianggap berperan dalam pembentukan tumor dan mencegah perkembangan suplai darah tambahan yang diperlukan untuk pertumbuhan sel kanker.  Kunyit lebih ampuh dari pada manfaat daun serai dan mungkin sama baiknya dengan manfaat daun sirsak dalam membasmi kanker.
  • Kanker apa saja yang ampuh di cegah melalui kunyit ?
  • Kanker hati,
  • Kanker usus besar,
  • Kanker darah,
  • Kanker prostat
4. Meningkatkan Antioksidan
  • Kandungan curcumin merupakan salah satu antioksidan kuat yang dapat menetralkan radikal bebas karena struktur kimianya yagn dimilikinya. Selain itu kurkumin juga meningkatkan aktivitas enzim antioksidan di dalam tubuh sendiri. Dengan cara ini, curcumin memberikan perlawanan / membunuh radikal bebas.
5. Meningkatkan Fungsi Hati
  • Penelitian yang dilakukan dengan objek studi tikus yang dilakukan untuk mengevaluasi efek kunyit pada kemampuan hati untuk mendetoksifikasi xenobiotik (beracun) bahan kimia, kadar dua enzim detoksifikasi hati sangat penting (UDP glucuronyl transferase dan glutathione-S-transferase) secara signifikan meningkat pada tikus yang diberi makan kunyit dibandingkan dengan yang tidak. Para peneliti berkomentar, “Hasil penelitian menunjukkan bahwa kunyit dapat meningkatkan sistem detoksifikasi selain sifat anti-oksidan”
6. Mengurangi Resiko Leukimia
  • Penelitian yang dipresentasikan pada konferensi mengenai leukimia yang diselenggarakan di London, memberikan bukti bahwa mengonsumsi makanan dibumbui dengan kunyit bisa mengurangi risiko terkena leukimia.
  • Adalah Prof. Moolky Nagabhushan dari Loyola University Medical Centre, Chicago, IL yang hampir 20 tahun melakukan studi ini. Dalam studinya ia mengatakan bahwa curcumin dalam kunyit dapat :
  • Menghambat mutagenisitas hidrokarbon aromatik polisiklik (PAH) (bahan kimia karsinogenik yang diciptakan oleh pembakaran bahan bakar berbasis karbon termasuk asap rokok)
  • Menghambat radiasi kerusakan kromosom
  • Mencegah pembentukan amina heterosiklik berbahaya dan senyawa nitroso, yang terdapat pada makanan olahan tertentu, seperti produk daging olahan yang mengandung nitrosamin.
  • Menghambat perbanyakan sel leukemia dalam kultur sel
7. Perlindungan kardiovaskular (Penyakit yang berhubungan dengan pembuluh darah)
  • Curcumin mungkin dapat mencegah oksidasi kolesterol dalam tubuh. Karena kolesterol teroksidasi dapat merusak pembuluh darah dan menumpuk di plak yang dapat menyebabkan serangan jantung atau stroke, mencegah oksidasi kolesterol baru dapat membantu mengurangi perkembangan aterosklerosis dan penyakit jantung.
  • Kunyit merupakan sumber vitamin B6 yang diperlukan untuk menjaga tingkat homocysteine ​​agar tidak terlalu tinggi. Asupan B6 merupakan salah satu asupan tinggi vitamin B6 dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung.
  • Dalam penelitian yang dipublikasikan dalam Indian Journal of Physiology and Farmakologi, ketika 10 relawan yang sehat mengkosumsi 500 mg kurkumin per hari selama 7 hari, tidak hanya melakukan menurunkan tingka oksidasi darah sehingga menurunkan kolesterol sebesar 33%, tetapi total kolesterol mereka turun 11.63%, dan HDL mereka (kolesterol baik) meningkat sebesar 29%! (Soni KB, Kuttan R).
8. Mencegah Alzaimer
  • Sejumlah penelitian menunjukkan bahwa kurkumin, konstituen biologis aktif dalam kunyit, dapat mencegah penyakit Alzheimer dengan mengaktifkan gen yang mengkode produksi protein antioksidan. Sebuah studi yang diterbitkan dalam Journal Biokimia Italia (Desember 2003) membahas peran kurkumin dalam induksi dari jalur oxygenase heme, sistem pelindung, bila dipicu dalam jaringan otak, menyebabkan produksi bilirubin antioksidan menjadi lebih kuat, yang melindungi otak melawan oksidatif (radikal bebas) dan cidera.
  • Oksidasi tersebut diduga menjadi faktor utama dalam penuaan dan menyebabkan gangguan neurodegenerative termasuk demensia seperti penyakit Alzheimer. Penelitian lain yang dilakukan bersama oleh tim Italia dan Amerika Serikat dan dipresentasikan pada konferensi tahunan American Physiological Society tahun 2004 di Washington, DC, menegaskan bahwa kurkumin berperan penting menginduksi gen, yang disebut hemeoxygenase-1 (HO-1) di astrosit dari wilayah hippocampus otak.
9. Mencegah Depresi
  • Depresi juga berkaitan dengan menurunnya fungsi neurotropik yang diturunkan dari otak dan menyusutnya hippocampus, area otak yang berperan dalam belajar dan memori. karena kandungan kunyit memiliki fungsi untuk membantu proses neurotropik ini membuatnya dapat memberikan efek anti depresi.
  • Selain 9 Manfaat Utama Tersebut di atas, kunyit juga dapat memberikan berbagai efek penting bagi kesehatan, berikut beberapa khasiat kunyit lainnya :
  1. Diabetes Mellitus
  2. Tifus
  3. Usus Buntu
  4. Disentri
  5. Sakit Keputihan
  6. Haid tidak lancar
  7. Perut mules pada saat haid
  8. Membantu memperlancar ASI
  9. Mampu membantu memperlancar saat persalinan
  10. Menyapih bayi
  11. Cangkrang (waterproken)
  12. Amandel
  13. Berak Lendir
  14. Morbili
  15. Sakit Perut
  16. Perut Mual
  17. Perut Mulas
  18. Perut Kembung
  19. Diare
  20. Maag
  21. Sembelit
  22. Susah untuk buang air besar
  23. Sakit Kepala
  24. Sariawan
  25. Mabuk Kendaraan
  26. Sakit karena gigi berlubang
  27. Penambah darah
  28. Membersihkan darah
  29. Menambah Nafsu Makan
  30. Eksim
  31. Mengobati bisul
  32. Mengobati borok atau koreng
  33. Mengobati bengkak karena disengant oleh serangga atau bulu ulat
  34. Kurap
  35. Gatal – gatal
  • Kunyit Untuk Kecantikan
  1. Menghilangkan Noda bekas jerawat
  2. Membuat kulit menjadi lebis halus
  3. Bisa membuat kulit terlihat lebih kencang dan awet muda
  4. Mengobati kulit berminyak karena bisa mengurangi produksi minyak berlebih pada kulit
  5. Mengobati Jerawat
  6. Menyamarkan kerutan
  7. Bisa dijadikan sebagai pewarna rambut yang alami
  8. Mencegah terjadinya penuaan dini
  9. Mengurangi bulu pada kulit
  10. Mengatasi Rambut Rontok
  11. Membantu mengangkat sel – sel kulit mati
  12. Mengatasi rambut berketombe
  13. Bisa menghaluskan kulit tumit dan siku
  14. Melembabkan kulit yang kering
  15. Membuat kulit gelap menjadi lebih cerah dan putih.
  • Manfaat kunyit untuk kesehatan memang sangat banyak sekali, manfaatkan lah untuk meningkatkan fungsi tubuh dan kesehatan kita. Cara penggunaannya dapat dilakukan dengan berbagai hal seperti dalam bumbu masakan, bubuk, direbus, atau dimakan langsung jika bisa.

Resepi Air Kunyit 

Bahan-bahan air kunyit sedap

Halia sebesar ibu jari (boleh tambah jika nak rasa yang 'kick')
Kunyit hidup sebesar ibu jari (boleh tambah jika nak rasa yang 'kick')
2 sudu besar madu
2 sudu besar pes asam jawa adabi

Cara penyediaan air kunyit yang sedap :

Blend semua bahan di atas bersama 3 cawan air masak. Tapis dan simpan di dalam peti ais. Sebab CN tak nak minum sejuk, sebelum minum CN biarkan pada suhu bilik. Air ini hendaklah diminum 3 hari berturut-turut.


                                        JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

KHASIAT BUAH GOJI BERRY



KHASIAT BUAH GOJI BERRY



Goji berry merupakan salah satu buah super yang kaya akan manfaat. Buah ini berasal dari china dan sudah di budidayakan dengan baik di negara Indonesia. Buah ini dipercaya dapat membantu masalah yang di alami pria untuk meningkatkan kesuburan pria. Sejak zaman dahulu buah ini sudah banyak di gunakan untuk bidang kesehatan oleh masyarakat China tak hanya di negara Indonesia.
Kandungan Goji Berry
Goji berry mengandung senyawa dan vitamin sebagai berikut :
  • Asam amino – Asam amino ini merupakan salah satu senyawa organik yang berguna untuk kesehatan terutama perkembangan otak. Manfaat asam amino lebih banyak di butuhkan saat janin berada di dalam kandungan untuk perkembangan janin.
  • Vitamin c – Kandungan goji berry juga memiliki vitamin c yang tinggi yang baik bagi kesehatan tubuh sebagaimana manfaat vitamin c yang terdapat pada buah – buahan yang lain.
  • Vitamin e – Manfaat vitamin e bagi tubuh sangat baik untuk kesuburan oleh sebab itu banyak pasangan suami istri yang di anjurkan untuk mengkonsumsi makanan dan buah yang mengandung vitamin e.
  • Mineral – Goji berry juga mengandung mineral yang baik bagi kesehatan karena fungsi mineral yang berguna untuk menetralkan makanan yang masuk ke dalam tubuh.
  • Karoten – Senyawa yang terdapat pada buah dan sayuran yang berfungsi untuk antioksidan juga bagi tubuh yang banyak terdapat pada wortel.
Dari semua kandungan vitamin dan mineral yang terdapat pada buah ini memberikan kesehatan pada tubuh secara lebih alami karena bersumber pada alam.
Manfaat Goji Berry
Goji berry juga mengandung sejumlah manfaat di bidang kesehatan antara lain adalah sebagai berikut ini :
1. Mencegah penuaan dini
Goji berry dapat mencegah penuaan dini pada kulit karena beberapa faktor seperti stres yang berlebihan dan polusi udara yang terjadi akibat dari rokok. Penuaan dini dapat diartikan sebagai penuaan yang terjadi sebelum waktunya dan menurut beberapa penelitian mengatakan bahwa kulit baru mulai mengendur dan menunjukkan tanda – tanda penuaan diatas umur empat puluh tahun.
2. Anti infeksi
Manfaat yang paling terasa saat terjadi luka pada tubuh adalah anti infeksi yang terdapat pada buah asal china ini. Masyarakat sejak dahulu sudah menggunakan buah goji berry ini sebagai salah satu anti infeksi yang paling manjur dalam proses penyembuhan luka.
3. Kanker
Salah satu manfaat goji berry yang terbaik juga dapat menangkal serangan kanker yang terdapat pada tubuh. Goji berry berfungsi untuk mencegah dan juga mengobati kanker yang telah menyerang tubuh asal rutin di konsumsi dengan konsultasikan dulu kepada para dokter. Kanker merupakan sel – sel yang berkembang tidak terkendali di dalam tubuh. Kanker menjadi penyebab kematian nomor dua yang ada di dunia dan tidak sedikit orang yang meninggal setiap tahunnya karena disebabkan oleh penyakit kanker ini.
4. Sistem imunitas
Daya tahan tubuh di perlukan bagi tubuh untuk menunjang aktivitas sehari – hari. Daya tahan tubuh bisa jadi lemah karena faktor kegiatan yang berlebihan sehingga virus ataupun penyakit jadi mudah menyerang. Oleh sebab itu penting bagi anda yang memiliki serangkaian aktivitas untuk menjaga sistem imunitas. Menjaga sistem imunitas tidaklah harus dengan mengonsumsi obat obatan tapi anda juga bisa memanfaatkan buah cantik satu ini yaitu goji berry. Buah bewarna merah menyala ini sudah banyak digunakan sebagai salah satunya adalah untuk menjaga dan meningkatkan sistem imunitas pada tubuh.
5. Diabetes
Penyakit diabetes erat kaitannya dengan tingginya kadar gula dalam darah sehingga di dalam darah terdapat banyak gula yang tidak baik bagi kesehatan tubuh. Diabetes dapat di turunkan bagi anak jika sebelumnya orang tua mempunyai riwayat penyakit diabetes. Karena itu penting bagi anda untuk tetap waspada terhadap penyakit yang satu ini. Untuk pengobatan alami anda dapat memcoba mengkonsumsi buah goji berry sebagai salah satu buah yang bermanfaat untuk mencegah diabetes dan mengobatinya. Karena terbuat dari bahan alami maka secara otomatis diabetes dapat mengobati secara bertahap dari waktu ke waktu dengan syarat anda konsisten untuk terus melakukannya.
6. Mata
Sumber vitamin a merupakan vitamin yang baik bagi kesehatan mata. Goji berry juga mengandung vitamin a di dalamnya sehingga baik untuk mencegah kerusakan pada mata dan juga menyehatkan mata. Mata merupakan salah satu organ paling penting untuk melihat hal – hal yang terjadi di sekitar kita. Semuanya terekan dengan sempurna di otak melalui mata yang melihat. Karena begitu penting fungsinya dalah kehidupan makan anda harus menjaga mata dengan memberikan nutrisi yang cocok untuk menunjang kesehatan mata sampai anda tua nanti.
7. Kolesterol
Siapa musuh yang paling utama bagi jantung ? Ya kolesterol yang tinggi tetap menjadi momok yang menakutkan pada kesehatan jantung. Seakan kolesterol harus di musuhi untuk menghindari bahaya yang dapat mengancam kesehatan organ yang berfungsi untuk memompa darah keseluruh tubuh manusia. Oleh sebab itu karena fungsinya tersebut jantung harus tetap di perhatikan dan di jaga kesehatannya dengan sangat. Kolesterol dapat disebabkan karena timbunan lemak yang mempersempit aliran darah dan lama kelamaan semakin sempit membuat pasokan darah ke organ lain berkurang dan ini akan sangat berbahaya bagi kesehatan tubuh.
8. Impotensi
Impotensi merupakan sejenis penyakit yang banyak menyerang kaum adam. Imptensi dapat disebabkan oleh aktivitas rokok yang berlebihan. Karena itu banyak terdapat tanda peringatan untuk menghindari rokok karena tidak baik untuk kesehatan tubuh. Di sisi lain merokok juga gapat menyebabkan kerusakan pada paru – paru jika di hirup dalam waktu yang lama. AKtivitas meroko tidak hanya merugikan bagi yang merokok tapi juga bagi para peroko pasif yang ada di sekitar orang yang merokok. 
9. Jamur
Goji berry memiliki manfaat yang lain yaitu untuk mengatasi penyakit jamur pada kulit. Caranya cukup hancurkan buah goji berry tumbuk hingga halus dan balurkan pada kulit yang terinfeksi jamur tersebut.
10. Hati
Hati manusia terletak di atas lambung sebelah kanan. Hati merupakan salah satu organ terbesar yang terdapat di dalam tubuh. Fungsi hati adalah untuk membuang racun racun yang terdapat pada makanan keluar dari dalam tubuh. Karena fungsinya tersebut hati harus di jaga kesehatannya dan anda dapat menjaga kesehatan hati dengan cara raji mengonsumsi buah goji berry dalam kehidupan sehari – hari.
Demikianlah manfaat buah goji berry ini bagi kesehatan tubuh, jadi anda dapat mecoba merasakan manfaatnya dengan rajin mengonsumsi buah merah ini.

                                    JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.


KHASIAT WHITE FUNGUS






Kulat putih atau White fungus ini kebiasaannya di letakkan sebagai bahan utama dalam Lai Chi Kang. 

Satu masa dahulu saya ingatkan White Fungus ini sarang lebah dalam lai Chi kang,  apabila semakin dewasa baru saya tahu ia adalah White Fungus. 

Bagi golongan lain,  White fungus di gelar " sarang burung golongan miskin"  atas khasiat white fungus yang amat bagus untuk kecantikan kulit dan Awet muda. 

Berikut adalah antara KHASIAT

KEBAIKAN WHITE FUNGUS untuk info bersama. 

1. White fungus atau snow fungus terkenal di kalangan kaum cina sebagai bahan awet muda untuk kulit.  Dipercayai jika sering menikmati White Fungus ini kulit akan lebih anjal dan Awet muda atas asbab kolagen yang diberikan oleh White Fungus ini kepada kulit.  Walau bagaimanapun tiada kajian sains yang dilakukan bagi mengesahkan perkara ini.


2.  Semenjak 2000 tahun lampau masyarakat Cina dan Jepun menggunakan White Fungus ini untuk kecantikan dan Awet muda tubuh.  Mereka percaya dengan menikmati White Fungus kulit akan lebih cantik dari segi komplikasi kulit dan mengurangkan kedutan serta masalah kulit termasuk jerawat dan bintik di wajah.



3. White fungus juga bagus untuk mengurangkan panas badan dan batuk kering juga sebagai tonik herba untuk tubuh.



4. White fungus juga dipercayai membantu mengurangkan kolesterol selain mempunyai sumber anti kanser.



6. Selain itu White Fungus membantu dalam membersihkan hati dan menjadikan hati bertambah kuat selain sebagai makanan anti radang yang bagus.



7.  Dikatakan jika anda rajin menikmati White Fungus kedutan atau garis kedutan di wajah akan berkurang dan konfleksi wajah juga akan menjadi bertambah muda.



8. White fungus juga dikatakan bagus untuk kesihatan rahim malah ada pendapat mengatakan White Fungus boleh mengurangkan risiko penyakit ini.



berdekatan anda dengan serendah RM3 sahaja sebungkus.



Hanya rendam sahaja White Fungus ini selama 2-3 jam dalam air panas dan anda boleh menikmatinya sebagai minuman lai Chi kang atau sup.


                              JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.


PAHALA SEPERTI SATU HAJI CARA TIDAK PEGI KE MASJID HARAM

Ada cara lain untuk mendapat pahala seperti satu haji (PAHALA HAJI SUNAT)  tidak dapat pergi ke masjid haram dan Masjid Nabawi :

1. Datang awal ke masjid untuk tunai Solat Jumaat

2. Solat Isyak dan Subuh berjamaah di masjid

3.Datang masjid untuk majlis ilmu




PAHALA LAIN:
1. Setiap langkah ke masjid diangkat darjatnya

2.Bantuan kewangan bagi membina atau meluaskan masjid

3.Hati yang sentiasa mengingati masjid

4. Malaikat sentiasa berselawat ke atas mereka yang menunggu solat di masjid

5. Solat Dhuha di masjid

MENGAPA WANITA DILARANG KE MASJID?

-Wanita sebaik-baiknya bersolat sahaja dirumah, memang pahala besar. Tetapi pahala seorang wanita juga dikira sama pahala jika menggalakan suami dan anak-anak lelaki bersembahyang di masjid

-Tidak baik untuk bercampur pada hari Jumaat.Untuk elak perkara yang tidak diingini

-Berebut solat dengan orang yang bersembahyang Jumaatsetiap kali azan berkumandang

-Berebut pahala 27 kali ganda kelebihan

-Membiarkan tanggungjawab menjaga anak untuk keluar masjid beribadat.


                            JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

spicy korean burger at McDonald

Nak cerita tadi pergi makan kat mD.... Bawa anak-anak sekali... Seronok sangat.. Anak no.  2 dah teruja nak makan burger mD Spicy Korean Burger yang terbaru...

Memang pada mulanya cubit cubit makan burger ni.. Rasa dah rasa best.. Dengan sos ala korean nya.. Hihihi..Bila la burger ni harga nak turun?


Spicy korean burger rm 15.99 set ada air coke, burger dan kentang special



Rupa macam tak sama iklan yang dipaparkan.. Korang tengok lah.. Sedih


KESIMPULAN:

-Rupa tak cantik.. Tapi nasib baik sedap
-oklah.. Dapat rasa burger ala ala korean.. Jiwa rasa macam duduk kat sana
-harga?  Bole tahan mahal... Tidak berpatutan. Harap turunkan harga.. Rupa tu biarlah sama macam iklan.. Kekadang rasa tertipu juga
-rasa pedass.. Luar biasa... Anak saya yang form 2 puashati..


                                 JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

MAKAN SAKAE SUSHI DI SUBANG PARADE

Balik dari kerja terus datang sini untuk makan sushi...

                                                           Chicken teriyaki rm 6.99

                        Hotate Mentaiyaki rm 10.99 ( 2pcs)

Sebab sebenar saya datang ke sini sebab nak tebus digi reward untuk Chiken Terayaki diatas yg nilainya rm2.99 tebus sebelum dia expired


Kesimpulan:

Dah banyak variasi/menu kat sin.saya rasa seronok dengan persekitaran yang tenang. Hari minggu pasti sesak..

Harga?
Harga lebih kurang Sushi King.. Rasanya ada beberapa menu yang mahal sedikit. Jika selalu ada promosi saya pasti datang kesini

Rasa?

Ok... Saya suka!!


                                 JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

JENIS-JENIS TEH

teh dan khasiat






 #Jenis jenis Teh Ada beberapa jenis minuman teh yang dikenal diseluruh dunia. Setiap teh diproses dengan cara yang berbeda, sehingga sedikit banyak berbeda dalam hal kandungan nutrisinya. Teh jenis tertentu bisa lebih unggul atau kurang dalam hal kandungan senyawa tertentu. Berikut beberapa jenis teh yang kita kenal, serta sedikit penjelasannya: 
a . Green Tea : Teh hijau dibuat dari daun teh dengan cara dikukus. Untuk membuat teh hijau, daun teh segera dikeringkan dan dipanaskan untuk mencegah daun terfermentasi. Teh hijau mengandung sekitar 25 miligram kafein per cangkir. Dan jenis teh ini lebih halus rasanya jika dibandingkan dengan teh hitam. Green tea terdiri dari senyawa seperti katekin, kafein, Theanine serta berbagai vitamin dan mineral. 
b . Teh Hitam : Teh hitam menyumbang sekitar 75 % dari konsumsi teh global. Jenis teh ini dibuat dari daun tanaman camellia sinensis, yang digulung, difermentasi, kemudian dikeringkan dan dihancurkan. Teh hitam mengandung kafein tertinggi dan memiliki rasa yang sedikit pahit, yaitu sekitar 40 miligram kafein per cangkir. Teh hitam sangat bagus bagi orang yang membutuhkan banyak energi dengan cepat. Namun bagi Orang yang sensitif kafein, sebaiknya menghindari mengkonsumsi teh hitam. 
c . Teh Herbal : Secara teknis, teh herbal bukanlah teh karena tidak dibuat dari daun tanaman Camellia sinensis. Teh herbal dibuat dari daun, akar, biji, kulit kayu, dan bunga tanaman lain yang berkhasiat obat. Teh ini  tidak mengandung kafein sama sekali, sehingga cocok untuk anak-anak. Hindari minum eh herbal untuk menurunkan berat badan, karena mungkin mengandung obat pencahar yang berbahaya. Teh herbal mengandung antioksidan dan vitamin C yang tinggi. Teh Lavender mempromosikan relaksasi dan menenangkan pikiran dan tubuh. Teh chamomile juga memiliki khasiat menenangkan yang kuat, dan biasa digunakan sebagai pereda nyeri alami. Teh peppermint secara tradisi digunakan untuk membantu pencernaan dan sinus. Teh herbal bisa diminum setiap hari.
 d . Teh Putih : Teh putih adalah terbuat dari segala jenis teh teroksidasi. Ini adalah jenis teh yang paling ringan dari segi rasa, dan seperti terbuat dari daun teh pucuk muda. Teh putih memiliki sifat anti kanker yang paling ampuh. Selain itu teh putih sangat rendah kafein (15mg percangkir), sehingga menjadi pilihan yang baik bagi orang yang sensitif kafein. Kandungan antioksidan lebih tinggi, karena proses pembuatannya tidak banyak. Teh putih adalah tambahan yang bagus bagi diet Anda. 
e . Flavored Tea : Teh Flavored adalah dibuat dengan menambahkan rempah-rempah, bunga, dan aroma, atau teh yang dibumbui. Banyak tersedia dalam berbagai variasi, termasuk rasa blueberry, kayu manis, kulit jeruk, dan lavender. Teh ini dipasangkan dengan daun teh hitam, teh hijau, atau teh putih, memiliki antioksidan dan manfaat kesehatan yang sama. Teh flavored dengan tambahan buah-buahan super seperti blueberry mengandung kadar antioksidan yang tinggi. 
f . Oolong Tea : Teh Oolong mirip dengan teh hitam, dan difermentasi hanya dalam waktu singkat, sehingga memberikan rasa yang kuat pada teh oolong. Teh oolong hijau memiliki kandungan kafein lebih rendah, sementara teh oolongs hitam memiliki kandungan kafein yang lebih tinggi – sekitar 30 miligram kafein per cangkir. Teh oolong memiliki antioksidan yang lebih tinggi dari pada teh hijau .

 #Manfaat Teh bagi kesehatan : 
1 .  Anti Stres dan Anti kecemasan : Teh bunga secara alami kaya akan Chrysin flavon, yang dikenal akan manfaat anti kecemasan. Teh ini sangat ideal bagi yang rentan terhadap stres, insomnia, dan gangguan kecemasan umum. Minum secangkir pasion flower tea setiap hari sebelum tidur untuk menenangkan pikiran. Sementara Teh hitam bisa mengurangi kadar hormon stres dalam tubuh, serta menurunkan tekanan darah sistolik – membuat hidup bebas stres. 2 . Mencegah Berat Badan berlebih : Para peneliti menemukan bahwa teh mengandung polifenol. Bersama dengan kafein akan meningkatkan pengeluaran energi dan oksidasi lemak, sehingga pada akhirnya membantu menurunkan berat badan. Teh oolong tanpa gula adalah salah satu minuman terbaik untuk menurunkan berat badan. Teh mengandung senyawa yang disebut mateine ?, yang meningkatkan metabolisme tubuh dan membantu menurunkan berat badan. Teh hijau juga sangat dikenal akan manfaatnya untuk menurukan berat, yaitu dengan cara meningkatkan metabolisme. 
3 . Efek Merampingkan pinggang : Beberapa studi menunjukkan bahwa minum teh oolong bisa menyebabkan penurunan berat badan dan mengecilkan ukuran pinggang. Teh Oolong mengandung katekin dan kafein, yang akan memicu pembakaran  dan meningkatkan metabolisme lemak hingga 2 jam. Teh oolong juga mengandung polifenol, yang membantu untuk membatasi enzim pembangun lemak, sehingga bisa membuat perut menjadi ramping. Teh Jasmine adalah pilihan teh lain bagi yang menginginkan pinggang bagus. 
4 . Anti Ageing : Teh putih mengandung antioksidan kuat seperti polifenol dan ECGC, yang bermanfaat untuk menghambat tanda-tanda penuaan seperti noda hitam dan garis-garis halus. Hal ini karena senyawa polifenol dan ECGC akan memperkuat elastin dan kolagen, sehingga akan menghambat kerutan. 
5 . Melindungi kesehatan liver : Radikal bebas dan peradangan bisa menyebabkan kerusakan liver akut dan penyakit. Katekin dalam teh hijau akan menekan dan bisa mencegah keparahan pada cedera liver. 
6 . Mencegah Kanker : EGCG dalam teh putih dan teh hijau bisa membantu seorang melawan kanker secara efektif. Polifenol tinggi dalam teh bisa menghambat perkembangan kanker tertentu, termasuk lambung, kanker usus besar, kanker pay*dara, liver, prostat, dan kulit. Konsumsi rutin teh hijau dipercaya bisa mengimbangi efek buruk dari mer*kok, dengan cara menurunkan risiko timbulnya kanker paru-paru. Teh hitam juga mengandung EGCG, namun konsentrasinya lebih rendah dari teh hijau dan putih. Wanita yang minum teh hijau secara rutin memiliki risiko yang lebih rendah untuk terkena kanker pay*dara, jika dibandingkan dengan wanita yang minum bukan teh hijau. 
7 . Meningkatkan Kesehatan Gigi : Teh putih mengandung tinggi kalsium dan fluoride, yaitu dua nutrisi penting untuk kesehatan gigi dan gusi. Teh hitam kaya akan polifenol, yang akan membantu untuk menyembuhkan penyakit gusi, mencegah plak, dan bau mulut. Hal ini karena Polifenol dalam teh hitam akan menghambat pertumbuhan enzim bakteri dalam mulut. 
8 . Baik Untuk Penderita diabetes : Mengkonsumsi teh hijau rutin akan menjaga kadar gula darah pada tingkat yang moderat. Polisakarida dalam teh bisa menghambat penyerapan glukosa oleh tubuh, sehingga mencegah diabetes.
 9 . Meringankan Sakit kepala : Teh jahe bisa menghambat kimia yang menyebabkan pembengkakan di otak, yang menimbulkan rasa sakit kepala. Teh jahe bisa mengurangi peradangan dengan cara yang sama seperti aspirin. Minumlah teh jahe pada saat Anda baru merasakan sakit kepala, sehingga rasa sakit tidak berlanjut.
 10 . Anti alergi : Teh hijau memiliki sifat antihistamin yang dapat digunakan untuk meredakan dan mencegah serangan alergi dan demam. Antioksidan dalam teh hijau akan menghambat proses biokimia yang  ikut menghasilkan respon alergi. 
11. Sembelit : Minum teh daun peppermint dua kali sehari baik untuk meringankan sembelit . Hal ini akan mendorong pertumbuhan bakteri baik dalam usus, sehingga akan memperlancar buang air besar. 
12 . Menjaga keseimbangan cairan : Teh juga membantu  menjaga keseimbangan cairan dalam tubuh, dan memastikan energi agar merata pada seluruh organ tubuh. Keseimbangan cairan yang sehat akan memastikan kita untuk memiliki energi yang banyak dan stamina yang baik untuk melaksanakan kegiatan sehari-hari. 
13 . Meningkatkan Kesehatan Kulit : Sifat antibakteri dan anti inflamasi teh hijau akan mematikan bakteri, meredakan pembengkakan dan kemerahan pada jerawat. Senyawa EGCG dan polifenol dalam teh hijau akan melindungi kulit kita dari radiasi ultraviolet dan  mencegah kanker kulit. Hal ini juga mencegah radikal bebas dan mencegah kerusakan sel, sehingga akan membuat kulit terlihat lebih muda. 
14 . Diuretik alami : Mengonsumsi teh secara rutin dikenal bisa menurunkan risiko mengembangkan batu ginjal sebesar 8 % . Teh bersifat diuretik, yang merangsang aliran urin, sehingga mencegah pembentukan batu ginjal.
 15 . Kaya Antioksidan : Beberapa varietas teh mengandung antioksidan dalam jumlah yang tinggi, yang akan melindungi tubuh dari efek polusi dan penyakit lainnya. Antioksidan membantu melawan radikal bebas akibat polusi lingkungan. Radikal bebas dalam sel-sel tubuh yang sangat tidak stabil dan cenderung bereaksi negatif dengan DNA , menyebabkan kerusakan sel . 
16. Menjaga Tekanan Darah : Teh hitam bisa mengurangi tekanan darah dan menetralkan efek buruk makanan yang tinggi lemak pada arteri. Mengonsumsi rutin teh putih akan menurunkan kolesterol buruk (LDL),  dan mendorong pengingkatan kolesterol baik dalam tubuh. Minum setengah cangkir teh oolong setiap hari bisa menurunkan risiko tekanan darah tinggi hampir 50 %. 
17. Kesehatan Tulang : Nutrisi dan polifenol dalam teh bisa meningkatkan kualitas tulang, sehingga menurunkan risiko yang terkait dengan osteoporosis. Teh hijau telah ditemukan bisa meningkatkan kepadatan mineral tulang pada pria dan wanita. Katekin dalam teh hijau juga sangat bermanfaat bagi penderita arthritis, karena bisa mengurangi peradangan dan memperlambat kerusakan tulang rawan  –  mencegah rheumatoid arthritis. 
18 . Kesehatan mata: Tingginya kandungan antioksidan dalam teh hijau juga mempengaruhi jaringan mata secara positif, termasuk retina mata. Hal ini akan mengurangi stres oksidatif pada dan mencegah degenerasi makula . 
19 . Meningkatkan Metabolisme : Senyawa Katekin dalam teh hijau sangat bermanfaat untuk meningkatkan metabolisme selama hampir 24 jam. Teh juga meningkatkan ketahanan tubuh saat bekerja keras atau berolahraga, karena ketekin dalam teh hijau meningkatkan kemampuan tubuh untuk membakar lemak sebagai bahan bakar dan meningkatkan daya tahan otot .

                                JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

KHASIAT SCOOTT'S EMULSION PERASA OREN 400 ml






Baru beli semalam SCOOTT'S EMULSION  PERASA OREN 400 ml, makan sebab masih lagi belajar di universiti, elok makan untuk menjaga kesihatan mata dan tulang, khasiat lain, saya beli RM 10.60 je sebotol

KEBAIKAN OREN SCOTT'S EMULSION :
  1. Membantu membina daya tahan diri dari jangkitan. Minyak ikan kod dan Vitamin A membantu sel-sel epithelial di ruang pernafasan supaya sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma di dalam badan.
  2. Mengandungi vitamin dan zat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang sempurna. Vitamin A adalah perlu untuk pertumbuhan otot dan memainkan peranan penting dalam pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak. Vitamin D adalah perlu untuk pertumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yang kuat. Juga mengandungi khasiat yang penting untuk pencegahan penyakit tulang lemah.
  3. Mengandungi Kalsium dan Fosforus yang membantu memastikan pertumbuhan tulang dan gigi yang sempurna.
  4. Mujarab untuk membantu tubuh mendapat keperluan harian Vitamin A, D, Kalsium dan Fosforus.
  5. Membantu memelihara dan mencegah kekurangan Vitamin A dan D akibat dari pemakanan yang tidak seimbang ataupun apabila keperluannya meningkat.
  6. Membantu menyempurnakan kesihatan dan melindungi diri anda dari kekurangan khasiat yang diperlukan.

Ada 2 perasa :
-Oren
-Asli (kurang sedap, pekat)

DOSEJ
kanak-kanak 1-6 tahun : Satu sudu besar (15ml) sekali sehari.
Kanak-kanak 7-12 tahun: Satu sudu besar (15ml) dua kali sehari.
Orang dewasa dan Kanak-kanak 12 tahun ke atas : Satu sudu besar (15ml) tiga kali sehari

JIKA ANDA BERMINAT HENDAK MEMBELI, BOLEH ODER DENGAN SAYA


                                   JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.