CARA MENJAGA ANAK BERKHATAN


CARA-CARA BETUL MENJAGA ANAK BERSUNAT




NAMA:FARIS DANIEL
UMUR :10 TAHUN
TARIKH BERKHATAN: 10.12.17








Adakah ini pengalaman pertama?
Pengalaman saya yang bertama, sebenarnya sudah lama anak saya mahu berkhatan. tetapi disebabkan kekangan masa saya bekerja (mahu uruskan 5 orang anak) saya akan tentukan masa yang sesuai. Mahu pastikan Faris betul-betul bersedia.

Proses berkhatan?
Proses 'clamp'.Nampak gaya macam tak sakit, faris tidak nangis pun, cool saje dia. 5 minit je proses berkhatan. tapi saya agak runsing sebab saya dengar macam 2 minggu jer dia nak baik. Saya cadangkan proses jahit biasa kepada suami saya, dia melarang.Katanya menyakitkan dan mengambil masa yang agak lama (saya rasa sesuai sebab penjagaannya agak mudah).

Susah ke senang menjaga anak lelaki dalam berkhatan?
Biasa sahaja. saya larang anak saya dari banyak bergerak, takut bengkak tidak surut. hari pertama dan kedua (tiada pendarahan langsung).

Bahan asas yang MESTI ada semasa proses penjagaan anak semasa berpantang?
Masa baru balik dari klinik jangan lupa minta ubat dengan dokter ubat intibiotik dan tahan sakit, makan sampai habis.Minum air gamat (boleh campur dengan milo suam) untuk 2 kali sehari, Vitamin C (3 biji sehari)  dan Multivitamin (2 biji sehari) JANGAN lupa beli dekat farmasi ubat surut bengkak 'bibird' (3 kali sehari)
(MESTI DIAMBIL DALAM 2 MINGGU BERTURUT-TURUT,yang penting surut bengkak)

Ruangan bilik yang bersesuaian ?
Bilik yang dia sorang je tidur (takut kaki adik dia tindih 'bibird') 2 minggu juga kena buat pantauan selalu. mak ayah jangan bimbang.. pandailah dia rehat-rehat sorang.

Rutin harian penjagaan?
Lepas dia kencing, pastikan ajar anak kencing dalam bekas plastik sederhana besar (saya ajar dia kencing mencangkung) pasti ambik picagari sembur kat 'bibird' 3 kali (kena cuci selepas kencing untuk elak jangkitan). So tak susah nak ajar Faris ni. Kerja saya semakin mudah.

Ibu jangan lupa rajin-rajin letak minyak 'afiat' hijau pada jahitan agar jahitan cepat baik (Titik guna cotton bud').Ambik air suam guna kain kasa yang ada jual di farmasi untuk suci 'slow-slow' kawasan berdarah tu.

Jenis makanan yang sesuai, untuk baik dari bengkak 'bibird'.
YANG NI PENTING- JANGAN BAGI ANAK MAKAN TELUR,AYAM,DAGING (takut gatal dan bengkak tidak surut) dalam masa 2 minggu tu. Banyak makanan yang bole dimakan seperti:
a. Lempeng Susu cicah gula
b. Roti cicah susu pekat
c. Nasi steam sayur (bronkoli,kubis bunga)
d.Oat
e.Nestum
f. Biskut
g.Nestle koko krunch
h.Bubur dengan kicap skit
i.Salmon Grill (jika nak suka)

Tempoh untuk baik-pulih?
Kebiasaan 2 minggu. Tetapi ibubapa kena pantau selalu ye. Hari ke 4 buka clamp, saya jangkakan tidak berlaku pendarahan,saya silap hari ke lima dan ke enam berlaku pendarahan sedikit di awal pagi (suami saya kata itu biasa) tapi saya dan faris pula yang rasa panik.Mungkin masa tu sebab 'bibird' dia tengah mengembang.

Nasihat dari Penulis.
Rajin-rajin teman anak masa berpantang (bosan faris duduk sorang dalam bilik, nasib baik ada WIFI),malam saya tidur dengan dia (dia kekadang nangis sebab duduk sorang sunyi). Ibu perbagaikan anak makan masa waktu pantang. saya ajar anak saya makan berpantang skit, tapi..alhamdulillah setakat ni tak 'bentan' lagi, tidak ada nanah, bersih dan Alhamdulillah dia sihat.

pastikan sehari sekali bagi anak makan buah apple dan Pear untuk cepat baik (tanya dia buah apa yang dia suka)

NAMPAK... tak susah nak jaga anak berpantang. Cuma kena cari banyak ilmu skit... rasanya penerangan saya diatas dapat membantu ibu bapa untuk bersedia anak lelaki ke alam dewasa.Yang penting berkhatan awal 2 minggu dari buka sekolah ye.. kesian kat anak tu.


                                   JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.





KHASIAT LOBAK MERAH


KHASIAT LOBAK MERAH

1. Anti-kanser

Banyak kajian telah dibuat menunjukkan bahawa dengan makan lobak merah boleh membantu mengurangkan risiko kanser payudara, kanser paru-paru dan kanser kolon. Ini keranan lobak merah mengandungi Falcarinolyang dapat mengurangkan risiko terkena kanser.


2. Baik untuk mata

Retina mata kita memerlukan vitamin A untuk berfungsi. Dalam retina, vitamin A akan berubah menjadi rhodopsin, pigmen ungu yang perlu untuk penglihatan. Kekurangan vitamin ini akan menyebabkan rabun malam.
Oleh itu, lobak merah adalah makanan yangbaik untuk mata kerana ia kaya dengan beta-carotene, sejenis bahan yang ditukar kepada vitamin A di dalam hati. Beta-carotene juga membantu melindungi daripada degenerasi makula dan perkembangan katarak.

3. Mencegah penyakit jantung

Mengamalkan makan lobak merah juga dipercayai dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam jantung. Ini kerana, serat larut dalam lobak merah boleh membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah .

4. Mengurangkan risiko stroke

Menurut satu penyelidikan dari Universiti Harvard, orang yang makan lebih daripada enam biji lobak merah dalam seminggu peratusannya untuk mengalami strok adalah lebih rendah berbanding mereka yang hanya makan sebiji lobak merah sahaja dalam seminggu

5. Menjaga kulit


Buat akak-akak comel yang sentiasa ambil berat untuk kulit, ini berita baik untuk anda. Tak perlu lagi berhabis duit beli supplement untuk kulit, cukup dengan makan lobak merah sahaja. Ini kerana lobak merah mempunyai sifat membersih yang kuat serta berkesan dalam detoksifikasi hati dan amat berkesan untuk merawat jerawat yang disebabkan oleh toksin daripada darah.

Selain itu, ia juga berguna untuk merawat tona kulit tidak sekata disebabkan oleh pigmentasi. Vitamin A dan nutrisi lain yang terkandung dalam lobak merah adalah sangat berkesan untuk menyuburkan kulit, mencegah kulit kering dan mencegah kecacatan kulit yang lain.

6. Anti penuaan

Ini pun berita baik juga untuk mereka yang nak awet muda. Lobak merah dipercayai dapat membantu melambatkan penuaan sel-sel dan pelbagai kesan negatif yang dikaitkan dengan penuaan. Ia juga kaya dengan beta-carotene yang berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu badan melawan radikal bebas.


7. Mengekalkan gigi cantik

Selain memberus gigi, anda juga boleh amalkan makan lobak merah untuk gigi yang cantik. Ini kerana, lobak merah boleh bertindak sebagai penghakis semulajadi yang membantu dalam menghapuskan kotoran yang terlekat pada gigi dan gusi.
Mineral semulajadi yang terkandung dalam lobak merah juga dapat  membantu untuk membunuh kuman di dalam mulut dan mencegah kerosakan gigi.

                              JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.

TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR

TIP BEKERJA SAMBIL BELAJAR


Seperti lazimnya saya ingin berbicara tentang beberapa tip dari pengalaman saya yang lepas menjelang Final Exam. Di kala Exam semakin hampir dan masa untuk menelaah pelajaran semakin terhad kita berasa semakin tertekan. Sebaliknya di waktu sebegini kita harus berada disisi buku-buku pelajaran dan membuang perasaan yang menganggu fikiran kita sejauh yang mungkin.
Ambil jadual Exam anda dan tandakan tarikh hari Exam.
Highlightkan dengan warna yang terang tarikh exam anda.
1) Belajar Awal sebelum exam dan mula mengulang-kaji pelajaran dengan membaca Topic-topic yang penting dari Module anda. Dapat membantu anda merancang masa dengan lebih efisien.
2) Peruntukkan lebih masa untuk membaca, buat persediaan untuk Exam. Jangan baca Study Guide jadikan ia sebagai panduan, bahan yang terdapat didalam Study Guide tidak mencukupi berbanding nota lengkap.
3) Setiap kali anda membaca dalam masa 20min, rehatkan minda anda selama 5min. Ini akan membantu anda mengingati pelajaran yang telah anda baca.
4) Highlightkan points atau isi-isi yang penting dengan warna yang terang serta cerah didalam Nota anda. Dan isi-isi yang kurang penting dengan warna yang pudar. Ini akan membantu anda meneliti point-point yang penting yang perlu diingati.
5) Selepas membaca sesuatu Topic atau subtopiic dari Module anda. Buat Peta Minda yang ringkas. Ini membantu anda memahami nota yang telah dibaca. Anda juga boleh membuat nota ringkas dalam bentuk Visual (Visualize) dengan pen yang berwarna-warni. Sesuatu yang berbentuk visual lebih mudah difahami.
6) Cipta Akronim (Acronyms) juga salah satu cara mengingati nota-nota penting. contoh : BOE - Bank Of England. 
7) Buat latihan seberapa banyak yang mungkin. Muat turun Contoh-contoh soalan tahun-tahun yang lepas yang terdapat di Digital Library. Cari jawapan soalan -soalan tersebuat. Ini juga membantu anda memahi bentuk Format soalan Exam course anda. Disamping itu anda boleh melatih diri anda menjawap soalan dalam masa yang diperuntukkan dalam Exam.
8) Bagi menghilangkan rasa letih dan mengantuk. Jika sesuai ambil Vitamin. Anda juga boleh cuba makan Dark Chocolate rasanya agak pahit tetapi ia dapat merangsangkan minda dan mudah mengingati pelajaran. Atau minum Milo yang panas juga melegakan dan membuat anda cergas.
9) Tidur secukupnya  pada malam sebelum Exam amat  penting dan membantu anda menjawap soalan Exam dengan lebih lancar.
Pada hari Exam bangun awal dan sampai awal di Pusat Exam. Sebelum masuk ke dalam dewan Exam.
1) Pastikan anda bawa alatulis serta 2 atau 3 batang pen yang dapat menulis dengan lancar.
2) Baca soala dengan Teliti sebelum mula menjawap. Lihat markah yang peruntukkan untuk sesuatu soalan dan masa yang perlu diambil untuk menjawap soalan tersebut. Jangan ambil masa yang terlalu panjang untuk menjawap soalan yang markahnya hanya 10  contohnya.!
3) Bagi soalan yang berbentuk Easy yang memerluka huraian. Jika terdapat Point-point yang perlu dihuraikan. Anda boleh bagi dalam bentuk nombor . contoh 1 ...., 2..... dan seterusnya. Anda juga boleh buat graph jika bersesuaian dengan course subject anda.
4) Sewaktu memilih soalan yang perlu dijawap, piilihlah soalan yang anda yakin boleh memperoleh markah yang tinggi. Dan sebelum menulis diatas kertas jawapan catat isi-isi penting bagi soalan itu dalam kertas soalan, ini dapat membantu anda menghuraikan semua isi dengan lebih terperinci.
5) Sentiasa berwaspada dan lihat jam di tangan anda semasa menjawap soalan, Jangan membuang masa menjawap sesuatu soalan terlalu lama. Bahagikan masa dengan sebaiknya.
6) Jangan Panic dan Mudah Putus Asa dengan keluar dari dewan Exam, apabila anda dapati soalan yang ditanya dalam Exam terlalu susah, anda tidak ada idea pada masa itu apa yang hendak dijawap. Tarik nafas, baca doa dan baca kembali soalan, mula jawap dengan soalan yang paling mudah. Jangan risau, teruskan jawap. Jangan persiakan segala usaha anda sepanjang semester. Komitmen anda dalam berbentuk tenaga dan wang ringgit.
7) Baca Jawapan Anda sebelum hantar. Periksa segala kesalahan bahasa.
Kami sentiasa mendoakan kejayaan anda semua.  Semoga coretan ini memberi sedikit panduan pada anda.
Akhirkata, Segala usaha anda pasti akan membuahkan hasil yang boleh membanggakan anda sekeluarga. Seperti kata Nelson Mandela, Education is the most powerful weapon you can use to change the world. 
Good luck and all the best guys!
Best regards.

KHASIAT HALIA


KHASIAT HALIA


Halia banyak digunakan dalam masakan melayu. Tak lengkap rasanya kalau bahan ini tiada di dapur kerana kebanyakan masakan berasaskan herba menggunakan Halia.
Tahukah anda Halia juga bermanfaat dari segi kesihatan. Ada 10 kelebihan haliayang mungkin kita sendiri tidak tahu:
1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untukmemperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.
2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.
3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.
4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari
5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen
6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.
7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.
8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.
9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.
10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri.
Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.
11. Mengurangkan Morning Sickness. 
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

Pengambilan halia juga mampu mencegah rasa pening dan mual atau ‘motion sickness’ semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan lendir yang melekat di tekak.
CARA PENGAMBILAN AIR HALIA
1. Bacakan Al-Fatihah - 1x
2. Bacakan Selawat syifa - 3x
3. Bacakan ayat assyifa dari surah Al Isra' ( surah 17 : ayat 82 )
4. Minum segelas air halia 3 teguk, 3 teguk sampai habis. JANGAN bernafas dalam gelas.
5. Bertawakkal pada Allah, In Shaa Allah sembuh.

CARA MENYEDIAKAN AIR HALIA
Resepi 1
Air Halia + Gula Melaka/Merah + Madu
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 2
Air Halia Aroma Pandan
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Daun Pandan 6”
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan daun pandan 6”-8“ yang dipintal kemudian matikan api.
4. Tutup periuk dan biarkan air halia menjadi suam.
5. Tapis ke dalam bekas sesuai.
6. Tambah madu/gula secukup rasa

Resepi 3
Air Halia Aroma kayu manis (Cinnanom)
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
1” Kayu manis / Serbuk kayu manis
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Masukan kayu manis 1” / tabur sedikit serbuk kayu manis. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 4
Air Halia + Kunyit
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
Kunyit hidup
B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis. Potongkan 1-3 Hirisan kunyit hidup bersaiz duit siling 10 sen.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan kunyit, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.

Resepi 5
Air Halia + Cengkih
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700 ml air
1 inci halia tua
1 sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula pasir secukup rasa
4-5 biji cengkih

B. CARA MEMBUATNYA :
1. Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2. Rebus di dalam periuk bersama air dan cengkih, gula merah, kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4. Tapis ke dalam bekas sesuai.
5. Tambah madu/gula secukup rasa.
                             JIKA ANDA SUKA INFO SAYA SILA 'SHARE'.